Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teryflunomid (Aubagio)
Witajcie. Ja mam trochę inny problem z Aubagio. Biorę lek dopiero trzeci tydzień a w tym tygodniu waga drastycznie mi spadła. Jakieś 1,5kg w tydzień! Wiem, że spadek wagi to skutek uboczny ale nie spodziewałam się, że to stanie się tak szybko i tak nagle. Ktoś tak miał? Jest się czym martwić?
Odpowiedz
Jeżeli spadek nie jest przez biegunkę to nie, nie trzeba się martwić. Tak mi moja neurolog mówiła. Musisz mieć kontrolne badania krwi żeby zobaczyć czy nie ma niedoborów jakichś i tyle.

Ah i chciałam też napisać jak wygląda sprawa z wypadaniem włosów w przypadku aubagio , to co jest napisane w ulotce to stare dane. W samej Polsce stwierdzono 2 przypadki całkowitej utraty włosów, jedna z tych osób była kobieta której po kilku miesiącach włosy odrosły ale odrosły kręcone mimo, że wcześniej miała proste. Drugim przypadkiem był mężczyzna któremu włosy już w ogóle nie odrosły. Ostatnio było spotkanie neurologów i przedstawicieli firmy (taki jakby kongres) gdzie były omawiane różne przypadki chorych i skutków ubocznych jakie mieli sprzy braniu aubagio.
Są też udokumentowane przypadki na świecie że ludziom powypadały nie tylko włosy ale również brwi, z tego jednej osobie nie odrosły.
Odpowiedz
No teraz to mnie wystraszyłaś... U mnie już było lepiej i znowu zaczęły mi bardziej wypadać...

Masz może jakiś link do tych danych?

A jeśli chodzi o wagę to moja bez zmian.
Odpowiedz
https://multiplesclerosisnewstoday.com/2...y-reports/ tu informacja o brwiach. O pacjentach z polski nie mam, przekazała mi te informacje moja neurolog po rozmowie z przedstawicielem który rozprowadza u nas aubagio.
Odpowiedz
Hej,
odnośnie wypadania włosów, to chociaż głowę golę na łyso, to jednak nie zawsze robię to regularnie i nie stwierdziłem wypadania włosów. Ani na głowie ani na mojej dopieszczanej brodzie :-)
Z innych objawów dodatkowych to dopadły mnie regularne biegunki trwające około 2 tygodni by potem odpuścić na kolejne 2 tygodnie. W sumie nie jest źle,

Mam natomiast pytanko. Czy miał ktoś z biorących aubagio zakrzepicę żył? Bo mnie wlasnie dopadlo z calym zestawem powiań płucnych i tak się z lekarzem zastanawiamy nad ewentualną przyczyną.

pzdr
fruu fruu
Odpowiedz
U mnie poza wypadaniem włosów nic się nie dzieje.
Zakrzepicy się boję bo w badaniach wyszło że mam do niej skłonności a tabletki antykoncepcyjne też zwiększają ryzyko jej pojawienia się (biorę dopiero pół roku tak samo jak aubagio). Ale jak na razie wszystko jest ok.
Odpowiedz
Od poniedziałku biorę metypred (sterydy w tabletkach)... Jeśli nie będzie poprawy to w przyszłym tygodniu mam się zgłosić na oddział na solu.
Mam nadzieję że aubagio nie okaże się kolejnym lekiem który na mnie nie działa...
Odpowiedz
Klaudia przykro mi, będzie dobrze!
Co się dzieje ? Jakie masz objawy ze dali ci steryd
Odpowiedz
Szkoda, może to tylko w związku ze zmianami pogody, a nie dlatego że lek nie działa, zdrówkaUśmiech

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Masz gorsze samopoczucie czy rzut? Zrobili rezonans żeby zobaczyć czy są aktywne zmiany po kontraście czy po prostu przepisali Ci sterydy? Ogólnie dziwi mnie jakie podejście że ktoś przepisuje steryd do ustny. Moja neurolog mówi jasno , jeżeli są zmiany rzutowe to od razu jest solu, a potent ewentualnie leki do ustne.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości