Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teryflunomid (Aubagio)
E-smka daj znać jak się czujesz jak już zaczniesz znowu brać aubagio.
Mam nadzieję że jakoś się to wszystko unormuje u ciebie Uśmiech
Ja mam badania kontrolne 14 lutego...
Odpowiedz
Czy ktoś z was zauważył u siebie jakiś problem z tolerancją laktozy odkąd bierze aubagio?
Odpowiedz
Wzdęcia, bóle brzucha, nadmierne gazy, "przelewanie" w brzuchu, biegunka. Oczywiście po spożyciu produktów mlecznych.

Ja nigdy nie miałam żadnego problemu ze spożywaniem produktów mlecznych i zawsze spożywałam ich dużo a kilka miesięcy temu zauważyłam że chyba właśnie po tych produktach mam straszne wzdęcia. Odstawilam nabiał i teraz obserwując reakcje organizmu zauważyłam też że np po wypiciu kawy z mlekiem mam rzadkie stolce i właśnie więcej gazów. Przelewanie też się czasami pojawia.
Ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy to nie przez aubagio bo biorę je od marca a problem zauważyłam w wakacje.

Wiem że ty E-smka miałaś problem z biegunkami ale z tego co pisałaś to był skutek uboczny leku...
Odpowiedz
14 lutego jadę na badania to zapytam lekarza co o tym myśli.

A tak poza tym to od jakiegoś czasu swędzi mnie wewnętrzna część dłoni. A z tego co wiem to może być to objaw problemów z wątrobą więc jestem ciekawa jak mi wyjdą badania wątroby właśnie.
Odpowiedz
(03-02-2020, 09:38)e-smka napisał(a): Mialam straszne akcje do 2 w nocy. Okropne bole brzucha, wzdecia, gazy biegunka, mdlosci, zawroty glowy, dreszcze, raz bylo mi goraco, a raz zimno, myslalam ze zejde!!! Chcialam nawet dzwonic po pogotowie, ale szczerze to nie mialam sily...
Ta akcja potwierdzila to o co zapytala Klaudia, ze mam albo nietolerancje laktozy, albo alergie na mleko. W piatek napilam sie trochę mleka i mialam lekka biegunke, w sobite napilam sie wiecej i mialam juz ostra biegunke a wczoraj wypilam ze dwie szklanki i po tym zaczelo sie dziac!
Wiec to by sie zgadzalo czemu mialam po Aubagio biegunki
Ja tez ostatatnio zle znosze mleko ale mleko
jogurty maslanki itp ok
probowalam roslinnych ale jednak nie przekonam sie
na sojowe uczulona, migdal- bleee, kokosowe fajne do platkow do kawy nie przekonam sie
wiec chyba najwyzszy czas nauczyc sie pic kawe bez mleka albo ograniczyc sie do jednej z mlekiem
Odpowiedz
Kup bez lactozy
Odpowiedz
(03-02-2020, 13:11)Orchidea napisał(a): Kup bez lactozy
Ma wysoki indeks glikemiczny- odpada
Odpowiedz
Cześć.
Mam taki problem: od pół roku biorę Aubagio. Mam leukopenię. Czy jest tu ktoś, kto również miał leukopenię z powodu leku i nie został wykluczony z programu?
Wcześniej brałam Betaferon - zmiana leku z powodu leukopenii na Copaxone. Z Copaxone na Remurel. Skutki uboczne Remurelu to zanik tkanki mięśniowej i zmiana leku na Aubagio. No i teraz znowu leukopenia. Czy coś mi jeszcze zostało, czy może to już koniec mojej przygody z lekami? Lekarka mówiła, że Tecfidera też nie bardzo wchodzi w grę...
Help?!
Karina
Odpowiedz
Bo te leki i tak dają więcej korzyści niż szkód

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Z drugiej strony nie ma przymusowego leczenia
Ja sie liczylam z tym ze cos za cos
Nie twierdze ze jest mi ok z tym jakie skutki uboczne odczuwam leczac sie no ale takie zycie
Z drugiej strony nie wiem co by bylo jakby Tec powodowala gorsze spustoszenie w moim organizmie
Wiem ze biorac Betaferon blagalam neuro o zmiane leku
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości