Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teryflunomid (Aubagio)
Nasze leki to nie witaminki, nie wiem czemu ktoś spodziewa się leczenia bez skutków ubocznych, należy tylko mieć nadzieję że będzie ich jak najmniej.

A jeśli skutki uboczne za bardzo utrudniają życie, to zawsze można je zmienić, dobrze że mamy w czym wybierać, 20 lat temu można było mieć interferon albo interferon.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Karina, a czy nie próbowano konsultacji z hematologiem? Ja miałam bardzo nisko poziom leukocytów, kiedy brałam Mitoksantron (czyli taką siekerę, to nie był program). Leukocyty były w okolicach 2,3, coś takiego. Hematolog zapisał mi kwas foliowy, ale powiedział, że na tym poziomie to jeszcze nie problem, a korzyści z leczenia SM przeważają jego zdaniem nad ryzykiem. Teraz biorąc Aubagio też mam leukocyty na granicy albo poniżej normy. Nikt się za bardzo tym nie przejmuje, zwłaszcza że nie mam żadnych infekcji ani nic takiego.
Odpowiedz
Heli chodzilo chyba ze jak doskwieraja skutki uboczne to mozna zmienic lek bo kiedys bylo mniej lekow niz obecniep
Odpowiedz
Ale ja ciebie doskonale rozumiem
Ja wczesniej bylam na Betaferonie i to co przeszlam z tym lekiem to wiem tylko ja
Wiem ze moga byc takie syt ze bedzie sie komus zmieniac lek i zmieniac az w koncu decyzja albo zostaje sie przy tym leku i znosi skutki uboczne albo wypis z programu
Nie zrozum mnie zle to nie tak ze uwazam ze powinnas przestac marudzic
Znosisz potwornie Leczenie i rozumiem ze chcesz w koncu miec spokoj z Aubagio
Odpowiedz
Nie wiem, wydaje mi się że należy się cieszyć, że są leki, które pomimo skutków ubocznych, pomogą chociaż części chorych. SM to nie choroba którą się leczy jak grypę, czego jak widać niektórzy się spodziewają.

Chorujemy na poważną, przewlekłą chorobę, i nikt nie mówił że będzie łatwo.
Odpowiedz
Normalnie nie zawsze znaczy łatwo, to nie są synonimy. Empatii mi nie brakuje, tylko jak czytam jakim to ktoś jest optymistą, pogodną osobą itp. a potem te ciągłe narzekanie, to mam pewien dysonans. Empatia nie oznacza pocieszania, i płakania nad kimś.

A wracając do leczenia, możliwości jest wiele, tylko nie wolno z góry zakładać niepowodzenia. Takie myślenie życzeniowe i zamartwianie się może się źle odbić na człowieku. A co ma być o tak będzie.

Odpowiedz
Śmiecimy w tym wątku tylko.

Czasem to już tak jest że człowiek sam siebie postrzega inaczej niż otoczenie, pogódź się z tym, pomaga. Fakt nie znam Cię, dlatego opinię kształtuje na podstawie tego co piszesz.

Odpowiedz
(05-02-2020, 11:08)JMonika79 napisał(a): " Blowing out someone else's candle wont make yours shine brighter "

nie masz pojecia o empatii , sprawdź sobie definicję jesli nie wiesz co to takiego. Wtracasz swoje 3 grosze wszedzie gdzie się da, nawet w postach o leku o którym nie masz pojecia bo zwyczanie na.nim nie jesteś. Wlazisz tu tylko zeby skrytykować. Jesli nie masz nic konstruktywnego bądź milego do powiedzenia to nie mów nic.

[emoji2356][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Odpowiedz
Kochani dosyc sporów, powracamy do glownego wątku bo w innym przypadku , będę usuwać posty nie na temat Oczko

Ps. Już kilkakrotnie w różnych wątkach, musiałam "wykropkowac* wyraz d**a, to słowo, to też mimo wszystko "przeklenstwo" i nie jest stosowne używanie go tutaj na forum. Poprawialam też inne " brzydko " brzmiące wyrazy. Proszę uważać na dobór słów. Bez odbioru.
Odpowiedz
Jestem już po badaniach po pierwszym roku na aubagio i w rezonansie żadnych nowych zmian.

Lekarz powiedział że najwidoczniej objawy które się pojawiały w ciągu tego roku były spowodowane zmianami które miałam już wcześniej ponieważ to nie były też nowe objawy tylko takie które już kiedyś miałam.

Poza tym wyszły mi zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie i mam iść na rehabilitację...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości