Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Betaferon
(14-05-2020, 00:09)Julian_Szyszko napisał(a): Mam pytanie do stałych bywalców betaferonu.

Jakiego leku przeciwbólowego używacie w dodatku z betaferonem? Który będzie najlepszy w nieuszkadzaniu zbyt mocno wątroby?
ja jak bralam Betaferon to mi kazano brac paracetamol
Przy 1 zastrzyku w szpitalu tez dostalam paracetamol
Mowila mi pielegniarka ze pomoze ale jest delikatny dla zoladka
No i w sumie mozna na czczo brac bez konsekwencji
Odpowiedz
Dzięki za porady, w takim od jutra wprowadzę do swojej diety paracetamol.

Czy miałybyście może jakieś porady dla nowicjusza?
Jest dopiero po 4 dawkach, narazie jest wszystko w porządku poza bólem w miejscu ukłucia trwającym 1-2 dni.
Odpowiedz
Rady? Nie robic w tych samych miejscach zastrzyku, jak jest cieplo trzeba uwazac zeby slonce nie dopadlo miejsca gdzie wklucie
Jak sie czujesz po iniekcjach? Masz typowe skutki uboczne czy znosisz lek ok?

Jest watek o betaferonie na forum, poczytaj sobie bo tam pisalo sporo osob jakis czas temu
Odpowiedz
Nie miałem ani razu gorączki, dreszczy, drgawek itp. Jedynym skutkiem ubocznym jest ból w miejscu ukłucia (cały mięsień) utrzymujący się do 2 dni, do tego jeszcze każde ukłucie zostawia po sobie czerwoną plamę na ciele, które niezbyt kwapią się do zniknięcia (pierwsze ukłucie sprzed 11 dni dopiero powoli zaczyna się przejaśniać). Staram się dużo ruszać i ogólnie czuje się dobrze, także chyba, odpukać, betaferon mym nowym przyjaciel został.

Czy masz na myśli wątek o tytule "Ciężkie początki brania betaferonu"?
Odpowiedz
Jest kilka watkow o Betaferonie
Odpowiedz
Dzień dobry. Od 28 kwietnia jestem na Betaferonie., od razu na pełnej dawce. Pierwszy zastrzyk był ciekawy, a w zasadzie noc po nim. Trochę mną przetrzepało: zimno, silne dreszcze i jakby przeczulona skóra i problemy z zaśnięciem. Przed i po zastrzyku brałem apap, ale w nocy musiałem wziąć kolejny. na szczęście pomógł i po 30-40 minutach objawy ustąpiły. Z każdym kolejnym zastrzykiem było lepiej i teraz ograniczam się tylko do jednej tabletki apapu godzinę po zastrzyku i nie mam żadnych skutków ubocznych. W najbliższy weekend spróbuję w ogóle bez tabletek. Jeżeli chodzi o kłucie się, to wkłuć praktycznie nie czuję. Używając automatycznego wstrzykiwacza nie mam też efektów ubocznych. Dwa razy spróbowałem kłuć się "ręcznie". Raz w brzuch - 3 zastrzyk i czerwony placek do dzisiaj...Chyba weszło za płytko. I raz w udo, ale tu chyba wbiłem za głęboko i mięsień bolał przez 3 dni. Albo muszę nabrać wprawy, albo zostać przy automacie. Ale jak na razie Betaferon dla mnie nie taki zły.
Odpowiedz
To najwazniejsze Uśmiech
Odpowiedz
Hej,  podzielę się z wami moimi doświadczeniami. Jestem na plegridy mniej więcej od nowego roku. Zastrzyki robię najchętniej w brzuch, wtedy nie dzieje się nic,  nie ma bólu ani żadnych śladów. Co któryś zastrzyk staram się robić w uda, wtedy czuję ukłucie dość mocno i wychodzą czerwone plamy po kilku dniach. Chociaż ostatni zastrzyk zrobiłam bliżej zewnętrznej części uda, nie jak wcześniej wewnętrznej i chociaż minęły cztery dni,  nic się nie dzieje. 
Co do tabletek,  ja polecam ibuprofen. Na początku brałam paracetamol,  to w noc po zastrzyku schodziły 4 tabletki, neurolog poradził spróbować ibu i teraz wystarcza jedna tabletka przed snem. 
Z kolei moja pielęgniarka powiedziała,  że brać tabletki przed albo razem z zastrzykiem Jest bez sensu,  bo skutki uboczne występują zazwyczaj kilka godzin po zastrzyku i tabletka po prostu przestaje działać do tego czasu. Teraz robię zastrzyk ok. 3 godziny przed snem,  biorę jedną tabletkę ibu "do poduszki " i odpukać od czterech zastrzyków mam spokój
Odpowiedz
Piszesz watku o Betaferonie
Oba interferony ale ty bierzesz raz na 2 tyg zastrzyk a Betaferon co 2 dzien iniekcje
Zaloz osobny watek albo pisz w watku o swoim leku
Po co zasmiecasz ten
Ps bez urazy ale tak nie z gruszki ni z pietruszki piszesz w nie odpowiednim watku
No i dobrze ze znosisz ok leczenie i masz sposob na skutki uboczne
Odpowiedz
Anka, no chyba nie tak całkiem z gruszki, bo parę postów wyżej ktoś prosił o porady, więc jako że leki należą do tej samej grupy podrzuciłam moje. Ale skoro uważasz,  że to śmieci...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości