Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proszę o ocenę czy to SM?
(27-02-2021, 13:07)Kangur1900 napisał(a): No dobrze ale jeśli odczuwam problem w stopach to czy zmiany nie były by wtedy niżej? Gdzieś koło lędźwi skoro zaatakowało nogi czy nie ma to wpływu? Miał ktoś może drętwienie nóg i zmiany w odcinki szyjnym lub mózgu?

Nie ma zmian demielinizacyjnych w odcinku ledzwiowym bo rdzeń się tam kończy....ewentualnie może być problem z kregoslupem i wątpię żebyś coś miał w piersiowym jak głowa i szyja czysta. Moim zdaniem SM masz wykluczone.  Za bardzo się w siebie wsluchujesz .
Odpowiedz
No jak zrobi sza daj znać Uśmiech
Odpowiedz
Witam przeprowadzilem dalsza diagnostyke odcinek piersiowy czysty ,sadząc po opisywanych problemach stopy mrowienie(obecnie znika pojawia sie) ( dziwne uczucie nogi przemija I pojawia sie samo , opisywane prize ze mnie dziwne problemy ze wzwodem (jestem praktycznie zawsze osiagnac erekcje lecz wzwod nie utrzymuje sie cały czas na dobrym poziomie chodz tez nie zawsze zalezy to od podniecenia ( czeste oddawanir moczu lecz dużo I normalna ilosc bez bolu.Powinienem zrobic jeszcze MRI ledzwiowego? Skoro od glowy do teraz piersiowego wlacznie nie ma nic? Powinienem zrobic ledzwiowy
Odpowiedz
(17-03-2021, 13:13)Kangur1900 napisał(a): Witam przeprowadzilem dalsza diagnostyke odcinek piersiowy czysty ,sadząc po opisywanych problemach stopy mrowienie(obecnie znika pojawia sie) ( dziwne uczucie nogi przemija I pojawia sie samo , opisywane prize ze mnie dziwne problemy ze wzwodem (jestem praktycznie zawsze osiagnac erekcje lecz wzwod nie utrzymuje sie cały czas na dobrym poziomie chodz tez nie zawsze zalezy to od podniecenia ( czeste oddawanir moczu lecz dużo I normalna ilosc bez bolu.Powinienem zrobic jeszcze MRI ledzwiowego? Skoro od glowy do teraz piersiowego wlacznie nie ma nic? Powinienem zrobic ledzwiowy
Moj chłopak miał podobne objawy i wyszła przepuklina odcinka lędźwiowego L4-L5 uciskającą na nerwy. Operacja w trybie pilnym bo zaczął ciągać noga. Po operacji wszystko wróciło do normy. Może tym tropem.
Odpowiedz
Zapisalem sie na rezonans odcinka ledzwiowego z kontrastem na ten piątek,nie rozumiem lekarzy ktorzy mowie ze nie ma tam szans na zmiany skoro reszta czysta jesli choroba atakuje rdzen w dowolnym miejscu to czemu choroba nie moze rozpoczac sie wlasnie w odcinku ledzwiowym,jest opisane na wielu stronach o mozliwych zmianach w stożku koncowym rdzenia kregowego moje objawy problemy z nogami I pecherzem wskazuja na to miejsce a tam rezonansu jeszcze nie robiłem, tez podobno wiele przypadkow rozpoczyna sie od problemow z pecherzem I parastezjami konczyn dolnych. Cos czuje ze pod koniec tygodnia bede pisac post juz w dziale przywitan. Załamka :/ Przeciez jest odmiana rdzeniowa ktora rokuje zle a nie sadze by byla zaleznosc ze zzmiany nie moga byc nizej skoro np.w odcinku piersiowym ich nie ma,rdzen to rdzen lekarze patrza chyba zbyt klasycznie a sm to choroba podobno 1000 teraz :/ Jesli sie mysle dajcie znam,rezonans I tak wykonam ale może chociaz nie zalamie sie do konca Smutny
Odpowiedz
W odcinku lędźwiowym nie ma zmian, ponieważ nie ma tam rdzenia.
Odpowiedz
(23-03-2021, 18:36)belanna napisał(a): W odcinku lędźwiowym nie ma zmian, ponieważ nie ma tam rdzenia.
Dokładnie, tydzień temu pokazałam mojemu neuro wynik mri z odcinka lędźwiowego, bo mam problem z nogą i przeprostem kolana. Powiedział, żebym skonsultowała to z ortopedą, bo tam nie ma rdzenia. Muszę mieć pewność czy ten przeprost to pozostałość po rzucie czy problem z lędźwiówką.
Odpowiedz
Kangur1900 nie chce bawic sie w lekarza, ale naprawde Twoje dolegliwosci (potwierdzone brakiem zmian w rezonansie) nie wskazuja na SM.

Wedlug mnie dobrze, ze robisz rezonans odcinka ledzwiowego - kosztuje to Ciebie malo czasu, a mam nadzieje, ze uspokoisz sie po nim. Oczywiscie jak osoby wyzej napisaly nie rob go pod katem SM.
Odpowiedz
(23-03-2021, 16:08)Kangur1900 napisał(a): Zapisalem sie na rezonans odcinka ledzwiowego z kontrastem na ten piątek,nie rozumiem lekarzy ktorzy mowie ze nie ma tam szans na zmiany skoro reszta czysta jesli choroba atakuje rdzen w dowolnym miejscu to czemu choroba nie moze rozpoczac sie wlasnie w odcinku ledzwiowym,jest opisane na wielu stronach o mozliwych zmianach w stożku koncowym rdzenia kregowego moje objawy problemy z nogami I pecherzem wskazuja na to miejsce a tam rezonansu jeszcze nie robiłem, tez podobno wiele przypadkow rozpoczyna sie od problemow z pecherzem I parastezjami konczyn dolnych. Cos czuje ze pod koniec tygodnia bede pisac post juz w dziale przywitan. Załamka :/ Przeciez jest odmiana rdzeniowa ktora rokuje zle a nie sadze by byla zaleznosc ze zzmiany nie moga byc nizej skoro np.w odcinku piersiowym ich nie ma,rdzen to rdzen lekarze patrza chyba zbyt klasycznie a sm to choroba podobno 1000 teraz :/ Jesli sie mysle dajcie znam,rezonans I tak wykonam ale może chociaz nie zalamie sie do konca Smutny

Nie dziw się że masz nadreaktywny pęcherz skoro żeś się tak zafiksował na punkcie SM. Gdybym ja był w takich nerwach jak Ty teraz, to też miałbym mrowienia całego ciała i problemy z mikcją. Przecież nie masz żadnych objawów stwardnienia oraz wszystkie najważniejsze badania wykluczają tą chorobę. Parestezje możesz mieć z setek powodów tak samo jak i zaburzenia wzwodu. Nie szkoda Ci kasy na tyle badań bez celu? PS. Zaburzenia wzwodu jeśli miałbyś z powodu SM to musiałbyś mieć zmiany demielinizacyjne w przysadce mózgowej albo sporo ją powiększoną, a Ty masz wszystko OK. Serio nie wiem skąd wziąłeś tą stożek rdzenia kręgowego
Odpowiedz
Witam, wykonałem MRI odcinka lędzwiowego z kontrastem wiec ostatecznie mam przebadane od glowy do lędzwi z kontrastem bez jakich kolwiek zmian czy problemow wszystko dobrze,lekarz neurolog widzial wyniki i potwierdza ze nie ma w nich nic niepokojącego. Objawy mrowienoa stop ustaly (caly czas stosuje suplementy) reszts objawow rowniez. Dalej miewam problemy  ze wzwodem i erekcja lecz rzeczą najgorsza jeat to ze pecherz dalej rjest w kiepskim stanie. Chodzenie do toalety około 10 razy na dobre przy piciu 1.5l plynow jest tragedią, parcia na pecherz w momencie gdy zakonczylem wizyte w toalecie i ustepuja gdy pecherza mam pełny, po zalatwieniu sie pomomi .odtarcia z cewki moczowej co jakis czas wyleci kropla moczu inaczej sprawa sie ma gdy pecherz jest pełen wtedy jest wszystko idealnie nie ma rowniez mowy bym popuscił lub zebym nie kontrolował swojego pecherza . Strasznie stresuje mnie ta sprawa z pecherzem ide w pezyszlym tygosniu do urologa jutro badania moczu (tak wiem ze wtwdy bede wiedzial wiecej) Martwi mnie fakt ze rezonans glowy i szyi byl robiony okolo miesiac temu potem kolejno tydzien po tygodniu piersiowy i ledzwiowy wszystko z kontrastem ale mattwi mnie fakt ze problem z pecherzem bardziej zaczelem odczuwac okolo 2/3tygosnie temu okolo 3tygodnie po MRI glowy co jesli teraz jiz sa ta zmiany stad ten problem z pecherzem? W koncu problemy z pecherzem nasilily sie kilka tygodni po MRI glowy i szyi. Potem w odcinku piersiowym i ledzwiowym moglo nic nie być. Patrzac na historie swojej przegladarki juz 2/3msc temu szukalem informacji na temat problemow z pecherzem ale no teraz pomimo MRI problem sie nasilil. Moze teraz bylyby juz zmiamy w mozgu? Co zrobic? Moze objawy ze strony pecherza wyprzedzaja sm? Lub pojawily sie teraz? Czy jest opcja ze zmiany mogly sie pojawic zaraz po tym rezonansie i ten pecherz jest os tehl? Moze pecherz zwiastuje tu sm. Widzialem posty kilku z was na grupie ze mieliscie problemy z pecherzem ale czy te problemy jesli sa spowodowane sm sa wraz ze zmianami demielozacyjnymi? Czy moze byc to poczatek gdzie zacznie sie od pecherza a zmiany pojawią sie pozniej?

Martwi mnie tez fakt ze od czegos ewentuakne zapalenie musialo sie wziąsc a przy problemsch z pecherzem wywołanych przez sm trz czesto dochodzi do zapalenia pecherza. Po za tym zapalenie pecherza brz bólu?  Pieczenia,krwi nic. Prostata w wieku 22lat raczej trz odpada eh boje sie tego co powie urolog a najbardziej tego ze moze to jakies Cis lub cos i byl to poczatek sm
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości