16-06-2023, 17:07
Czy odczuwacie częstsze bóle głowy przed zbliżającym się zastrzykiem? Odkąd przeszłam na dawkę miesięczną, mam wrażenie ze jest gorzej im bliżej podania leku.
|
Kesimpta (ofatumumab)
|
|
16-06-2023, 17:07
Czy odczuwacie częstsze bóle głowy przed zbliżającym się zastrzykiem? Odkąd przeszłam na dawkę miesięczną, mam wrażenie ze jest gorzej im bliżej podania leku.
16-06-2023, 22:40
(16-06-2023, 17:07)mswinter napisał(a): Czy odczuwacie częstsze bóle głowy przed zbliżającym się zastrzykiem? Odkąd przeszłam na dawkę miesięczną, mam wrażenie ze jest gorzej im bliżej podania leku. Hej,mam wrażenie, że tak jest.W środę miałam comiesięczny zastrzyk a ból głowy już od wtorku, czwartek cudowne ozdrowienie ? Pozdrawiam
19-06-2023, 10:36
Od grudnia jestem na leku kesimpta, wcześniej 2 lata na aubagio. Pisałam już kilka razy na temat przyjmowania tego leku. Po pół roku czuje się świetnie, powiedziałabym że dużo lepiej niż na aubagio. Trasa 30 km na rowerze nie jest już dla mnie problemem :-) A mieszkam w Beskidach więc trasy rowerowe mam wyczynowe :-) mam czasami dni gorsze ale zdecydowanie jest więcej dni zajebistych :-) A dzień po zastrzyku już mi się nic nie dzieje :-) zobaczymy co we wrześniu wyjdzie na rezonansie, ale jestem dobrej mysli :-) pozdrawiam wszystkich
19-06-2023, 11:42
Cześć wszystkim,
od jutra do Was dołączam. Mam aktualnie prawie 46 lat, pierwszy rzut miałam jakieś 20 lat temu, do tej pory w sumie bezobjawowo chorowałam. W zasadzie nawet ciężko mówić o chorowaniu. Pomiędzy rezonansami zapominałam o SM, nikt mi te takiej diagnozy ostatecznie nie postawił. Do teraz. Mam zmiany też w szyjnym i prążki w PMR. Od stycznia (od punkcji) mam szumy w uszach i drętwnienie rąk i nóg. Od niedawna sztywność karku. W sumie to czekam na ten zastrzyk z utęsknieniem. Dobrego tygodnia wszystkim! Magda
19-06-2023, 17:04
Witam. Jak liczycie te zastrzyki miesieczne. Dzisiaj mam 1 zatrzyk miesieczny, potem cztery tygdnie bez i kolejny zatrzyk za 5 tyg od dzis. Jesli tak. To wyszlo mi ze we wrzeniu nie bede miala zadnego zastrzyku bo wypadaja wedy 4 tyg bez. Zatrzyk pod koniec sierpnia i na poczatku pazd,iernika. Z gory dzieki za informaje. Pozdrawiam.
19-06-2023, 19:15
jeśli dziś masz pierwszy miesięczny zastrzyk to potem co 4 tygodnie
19.06 - zastrzyk 26.06 - brak 03.07 - brak 10.07 - brak 17.07 - zastrzyk itd.
19-06-2023, 22:05
19-06-2023, 22:40
(19-06-2023, 17:04)Julka77 napisał(a): Witam. Jak liczycie te zastrzyki miesieczne. Dzisiaj mam 1 zatrzyk miesieczny, potem cztery tygdnie bez i kolejny zatrzyk za 5 tyg od dzis. Jesli tak. To wyszlo mi ze we wrzeniu nie bede miala zadnego zastrzyku bo wypadaja wedy 4 tyg bez. Zatrzyk pod koniec sierpnia i na poczatku pazd,iernika. Z gory dzieki za informaje. Pozdrawiam. Ja 4 zastrzyk miałam 10 więc mam miesiecznice i 10 każdego miesiąca robię zastrzyk. W ulotce pisze że 4 tydzień zastrzyk a potem co miesiąc. Nie pisze że co 4 tygodnie, tylko pisze co miesiąc. Wiec jak jest 1 dzień różnicy w podaniu leku pewnie to różnicy nie ma.
Eka to zależy może jak neurolog zalecił ... jeśli bierzesz co miesiąc = w Twoim przypadku 10 każdego miesiąca to finalnie jeśli się nie mylę rocznie weźmiesz jeden zastrzyk mniej niż osoby, które go robią co 4 tygodnie
20-06-2023, 09:21
(20-06-2023, 07:37)Tosiia napisał(a): Eka to zależy może jak neurolog zalecił ... jeśli bierzesz co miesiąc = w Twoim przypadku 10 każdego miesiąca to finalnie jeśli się nie mylę rocznie weźmiesz jeden zastrzyk mniej niż osoby, które go robią co 4 tygodnie Ja się mojej neurolog pytałam czy tak mam robić i powiedziała mi że tak, raz w miesiącu. Może gdyby było co 4 tygodnie to w ulotce by to napisali. Nie wiem, nie znam się. Ja robię tak. Może o to chodzi żeby było tylko 12 zastrzykow na rok. Czasami więcej nie znaczy lepiej. Pewnie ile neurologow to tyle teorii. Ja robię zgodnie z ulotką:-) |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|