Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta a szczepienia
Czesc, 

zona dostala liste wymaganych szczepien przed przyjeciem KESIMPTY

musi ponowic szczepionke na odre oraz obowiazkowo zaszczepic sie na Odkleszczowe zapalenie mozgu -> z tym nie dyskutujemy. 

Natomiast dostala cala liste innych szczepien i zastanawiam sie czy lekarz jest powazny(czy ewentualnie rozmawiac z innym): 
Covid - 3 dawka
Blonnica
Tezec
Krztusiec
Polio
HPV
Grypa
-----
Meningokoki
Pneumokoki

Wiekszosc byla wybrana w dziecinstwie, ale wg. tutejszych zalecen, powinno sie je odswierzyc... odnawial ktos te szczepienia przy Kesimptcie?
Odpowiedz
Szczerze to bym podziekowala. Zwłaszcza za covid, grype i hpv. W sumie za reszte też, bo nagle się wsziobudzili, ze trzeba szczepienia co 10 lat odnawiać. Ciekawe kto to sobie wymyslil.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Ja szczepiłam się na covid 5 dawka, już przyjmując Kesimpte, oczywiście w konsultacji z lekarzem, i u mnie wszystko ok.
Natomiast zanim zaczęłam przyjmować Kesimpte (a było to niecały rok temu) nie wymagano ode mnie żadnych szczepień.
Grype i covid i tak trzeba często powtarzać, bo co roku, więc jaki sens wstrzymywać rozpoczęcie leczenia, skoro potem i tak musi się człowiek szczepić pomiędzy zastrzykami.
Jedyne zastrzeżenie, to że w czasie leczenia Kesimptą nie wolno stosować żadnych szczepionek opartych na osłabionych wirusach. Wszystkie inne można, tylko mogą być mniej skuteczne.
Mnie się wydaje, że to przesadna ostrożność ze strony lekarza, że wymaga tak wielu szczepień.
Odpowiedz
Jestem na Kesimp od roku, nie wymagano ode mnie żadnych szczepień. W ogóle tego tematu nie było.
Odpowiedz
Jestem na Kesimpcie od czerwca 2023. Nie wymagali żadnych szczepień ode mnie.
Odpowiedz
(07-10-2024, 16:08)SamNieWIem napisał(a): Czesc, 

zona dostala liste wymaganych szczepien przed przyjeciem KESIMPTY

musi ponowic szczepionke na odre oraz obowiazkowo zaszczepic sie na Odkleszczowe zapalenie mozgu -> z tym nie dyskutujemy. 

Natomiast dostala cala liste innych szczepien i zastanawiam sie czy lekarz jest powazny(czy ewentualnie rozmawiac z innym): 
Covid - 3 dawka
Blonnica
Tezec
Krztusiec
Polio
HPV
Grypa
-----
Meningokoki
Pneumokoki

Wiekszosc byla wybrana w dziecinstwie, ale wg. tutejszych zalecen, powinno sie je odswierzyc... odnawial ktos te szczepienia przy Kesimptcie? 

(31-10-2024, 14:06)Monika. napisał(a):
(07-10-2024, 16:08)SamNieWIem napisał(a): Mieszkam we Francji, zdiagnozowali mnie półtora mc temu, przed rozpoczęciem leczenia kesimpta dostałam skierowanie na szczepienia przeciw HPV, krztusiec, tężec i pneumokoki. To było dla nich .également ważne, żebym miała szczepienia 
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości