Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta (ofatumumab)
Julka77 mi od razu kazali raz na miesiąc, ale niedawno zaczęłam, więc może coś się zmieniło. Taniej im wyjdzie co 30-31 dni zmaiast co 28. Biorę dopiero 3 miesiąc, ale na razie nie widzę zmian we włosach.

Dorota u mnie pierwsza dawka odbyła się pod nadzorem lekarza. Na pytanie czy się martwić to na pewno nie! To niezdrowe. Uśmiech Jak poczułaś ukłucie i został ślad, a we wstrzykiwaczu nie widać płynu tylko okienko stało się zielone, a igły nie da się schować to myślę, że nie ma problemu. W każdym innym przypadku na spokojnie trzeba się zgłosić do lekarza z programu.
Odpowiedz
(29-11-2024, 11:09)Konga napisał(a): Julka77 mi od razu kazali raz na miesiąc, ale niedawno zaczęłam, więc może coś się zmieniło. Taniej im wyjdzie co 30-31 dni zmaiast co 28. Biorę dopiero 3 miesiąc, ale na razie nie widzę zmian we włosach.

Dorota u mnie pierwsza dawka odbyła się pod nadzorem lekarza. Na pytanie czy się martwić to na pewno nie! To niezdrowe. Uśmiech Jak poczułaś ukłucie i został ślad, a we wstrzykiwaczu nie widać płynu tylko okienko stało się zielone, a igły nie da się schować to myślę, że nie ma problemu. W każdym innym przypadku na spokojnie trzeba się zgłosić do lekarza z programu.

Ja już biorę 3 rok i też biorę lek nie co 28 dni tylko raz w miesiącu. Odsyłam do ulotki leku. W ulotce pisze :  "Począwszy od tygodnia 4., a następnie co miesiąc zalecana dawka to 20 mg leku Kesimpta". Nigdzie nie pisze że co 28 dni.  I to chyba nie chodzi o to że komuś taniej wyjdzie. Tego się trzymam i mój lekarz tez jest tego samego zdania.
Odpowiedz
Chyba wszystko zalezy od neurologa bo na niemieckiej ulotce tez jest napisane co miesiac, ale wiekszosc chorych przyjmuje lek co 28 dni (przypuszczam, ze dlatego ze w badaniach klinicznych lek byl przyjmowany przez pacjentow wlasnie co 4 tygodnie).

Dorota chyba tez nie mam drugiego klikniecia (musze zwrocic uwage przy kolejnym zastrzyku) jednak jesli w srodku nie ma juz plynu i kolor tej czesci gdzie byl zmienil sie na zielony to na pewno jest okay.

Julka mi wlosy zawsze bardzo wypadaly - jestem na Kesimpcie juz ponad 2 lata i nie zauwazylam pogorszenia a od 2 - 3 miesiecy jest znacznie lepiej ... wypadaja nadal ale juz 'normalnie'.
Odpowiedz
(29-11-2024, 10:38)Julka77 napisał(a): Jestem po 22 zastrzyku Kesimpty, z mojego punktu widzenia wszystko ok, brak nowych zmian w rezonansie rocznym, po iniekcji 2-3 dni bol gardła lub bol ucha, to tak naprzemiennie biorę od razu naproksen, nie potrzeba antybiotyków, wszystko przechodzi po ok 2-3 dniach.  Zauważyłam wypadanie włosów, biorę biotyne, na szczotce jest ich jednak sporo, czy u Was też tak jest? Zastrzyki zawsze robiłam raz na 4 tygodnie teraz od grudnia mam robić raz w miesiącu począwszy od 2 grudnia itp 2 stycznia, 2 lutego itd. U Was też taka zmiana?

Hej ja tez jestem od ponad roku na Kesimpcie, brak nowych zmian e RM, takie same objawy 1-2 po zastrzyku (ból gardła, lekka gorączka 37,5) Natomiast włosy wypadają jak szalone, dramat Płacz . Ja biorę complidermol (pomaga na wzrost) do tego także szampon complidermol. Niestety niewiele to daje, ale zawsze coś.
Wcześniej brałam wcierkę do włosów na skórę ale to było na receptę (steryd jakiś), i bardzo pomogło. Niestety teraz ta kuracja już nie działa......, może to też że zima i dlatego włosy lecą, a może znowu mam anemię i to dlatego.....?????????????????????
Odpowiedz
Hej.od 28.11 jestem na K i od ok. 20.12 po g.14 aż do 21-22 mam flesze tzn pali mnie skóra na twarzy i uszy . 
Wcześniej byłam 5l na Copaxone i poza zrostami na nogach i biodrach nic mi nie bylo.
Kiedyś jako zamiennik bralam Remurel i codziennie ok.13 jak w zegarku miałam też wypieki,ale nie tak palące i trwaly ok.2h.(2,5 mca brałam R).
Czy ktoś ma podobne objawy?
Btw Do siego rokuOczko
Odpowiedz
(21-12-2024, 22:26)katelodz napisał(a):
(29-11-2024, 10:38)Julka77 napisał(a): Jestem po 22 zastrzyku Kesimpty, z mojego punktu widzenia wszystko ok, brak nowych zmian w rezonansie rocznym, po iniekcji 2-3 dni bol gardła lub bol ucha, to tak naprzemiennie biorę od razu naproksen, nie potrzeba antybiotyków, wszystko przechodzi po ok 2-3 dniach.  Zauważyłam wypadanie włosów, biorę biotyne, na szczotce jest ich jednak sporo, czy u Was też tak jest? Zastrzyki zawsze robiłam raz na 4 tygodnie teraz od grudnia mam robić raz w miesiącu począwszy od 2 grudnia itp 2 stycznia, 2 lutego itd. U Was też taka zmiana?

Hej ja tez jestem od ponad roku na Kesimpcie, brak nowych zmian e RM, takie same objawy 1-2 po zastrzyku (ból gardła, lekka gorączka 37,5) Natomiast włosy wypadają jak szalone, dramat Płacz . Ja biorę complidermol (pomaga na wzrost) do tego także szampon complidermol. Niestety niewiele to daje, ale zawsze coś.
Wcześniej brałam wcierkę do włosów na skórę ale to było na receptę (steryd jakiś), i bardzo pomogło. Niestety teraz ta kuracja już nie działa......, może to też że zima i dlatego włosy lecą, a może znowu mam anemię i to dlatego.....?????????????????????

Ja odkąd jestem na Kesimpcie mam non stop anemie. Lekarz daje receptę na żelazo i poziom żelaza i ferrytyny wzrasta. Przestaje brać lek i po dwóch miesiącach żelazo z 166 na 40 spadło. I tak w kółko. Raz żelazo i ferrytyna ok a po zaprzestaniu brania żelaza na receptę spada poziom. Włosy lecą na potęgę
Odpowiedz
(31-12-2024, 20:01)Helicoptercat napisał(a): Hej.od 28.11 jestem na K i od ok. 20.12 po g.14 aż do 21-22 mam flesze tzn pali mnie skóra na twarzy i uszy . 
(...)
Kiedyś jako zamiennik bralam Remurel i codziennie ok.13 jak w zegarku miałam też wypieki,ale nie tak palące i trwaly ok.2h.(2,5 mca brałam R).
Czy ktoś ma podobne objawy?

Na Kesimpcie jestem od listopada 2023. Żadnych fleszy ani innych skutków ubocznych. Krew też zawsze w normie.
Flesze miałam przy Tecfiderze.
Odpowiedz
Jeśli ciągle chce Ci się spać nawet jak śpisz dobrze i długo (7/8h), to trzeba zrobić badania. Glukoza na czczo, krzywa cukrowa, krzywa insulinowa, morfologia + żelazo i ferrytyna, TSH. Zacznijcie od tego zamiast wlewać w siebie 12 kawę.
Od siebie polecam też te zioła https://loremvit.pl/produkt/energia-i-pobudzenie/ Mają dobry skład, który pomoże na energię i pobudzenie.
Odpowiedz
Cześć Wszystkim. Czy ktoś z Was zauważył problemy ze smakiem. Odrazu nadmieniam, ze.....Nie jest to covid. Tz. Wszystko smakuje tak samo. Smak intensywny słodki, słony, kwaśny czuć a reszta to szału nie ma. Wech jest ok a nawet intensywniejszy.
Odpowiedz
HEj wczoraj wzięłam pierwsza dawkę Kesimpty- objawy typowe (temperatura, głowa) ale dziś od kilku godzin mam wypieki na policzkach takie plamy. Miewałam coś podobnego po wcześniejszym leku Tecfiderze ale nie były tak palace i dośćszybko znikały. A teraz mam je już długo. Czy ktyoś miał tak? Co robić?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości