Liczba postów: 23
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
30-12-2024, 13:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2024, 13:39 przez Doman123.)
Tak byłem u jednego który popatrzył i powiedział że jak wezły to do hematologa albo neurologa z tad ta wizyta u Pani hematolog neurolog u którego byłem nawet mnie nie zbadał.
Czy moje objawy moga swiadczyc o sm?
Zapomniałem dodac mam 23lata i naprawde już nie daje rady
Gdy miesiać temu miałem skierowanie na oddział neurologiczny i udałem sie z nim do szpitala skierowano mnie na sor gdzie zrobiono mi tomograf i morfologie a po 10 godzinach wyszedł lekarz wziął mnie do pokoju i dopiero wypytał co mi jest gdy powiedziałem kazał wybic sobie sm i to on odesłał mnie z kwitkiem(skierowanie do poradni neurologicznej) póżniej sprawdziłem specjalizacje lekarza który okazał sie chirurgiem szczękowym naprawdę mi rece opadaja mam 23lata i tak bardzo chciał bym wrócić do wcześniejszej sprawności
Liczba postów: 1 400
Liczba wątków: 10
Reputacja:
17
Przede wszystkim postaraj się nie panikować. Załóż swój wątek bo narazie to wbiłeś się na kogoś  według mnie te objawy raczej nie świadczą o sm i nie mam pojęcia co może je powodować. Moze udaj się do jakiegoś innego lekarza, w sensie neurologa tylko że do innej osoby. Jeżeli jesteś z większego miasta to masz dużo możliwości
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Reputacja:
0
Wiem włąśnie że napisałem tam gdzie nie trzeba dlatego za to przepraszam ale tutaj widziałem aktywność.
Dziękuje Pani za dobre słowo tak bardzo bym chciał by to okazało sie prawdą że to nie sm.
Lekarze mówili że to może coś bardziej w strone choroby odzwierzęcej nawet niektórzy twierdzili że to borelioza niby to możliwe nawet po 15latach ale znów inni mówili że to nie borelioza nw już co mam robic chyba umówie ta wizyte w tej poradni neurologiczej chodz boje sie co tam usłysze bo to drżenie miesni przy ich napieciu zmęczenie i osłabienie mnie przeraża
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Chłopie SM to nie wyrok . Chodzę na rehabilitację do PTSR . Dużo ludzi spotkania kółka zainteresowań obserwacja ludzi . Wiek różny 0d 29 do 80 lat . Nie wolno się zamykać w domu i martwić . Diagnoza bywa długa i niepewna . Ja choruję od 7 lat i ciągle brak wyroku . Teraz pani profesor z Zabrza wysłała nie na genetykę . Jeśli tam nic nie będzie to będę miał werdykt .
Reputacja:
0
Ja nie umiem o tym inaczej myśleć czy moje objiawy przypominaja te lub sa tymi w sm?
Możee Pan ma o tym jakieś pojęcie bo ma Pan styczność z ludzmi na to chorującymi?
Liczba postów: 1 130
Liczba wątków: 13
Reputacja:
21
Doman, tak jak poradziła Bubka załóż swój wątek w tym dziale https://www.stwardnienierozsiane.info/fo...rum-4.html
łatwiej będzie Cię odnaleźć i odpowiadać.
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Witaj SM ma naprawdę tyle objawów że nam laikom nie wolno stawiać diagnoz . na przykład opadająca stopa jest w sm ale i problemach z kręgosłupem .
Liczba postów: 91
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
(23-12-2024, 01:54)lajkonik19 napisał(a): Cześć. Jestem tutaj nowy. Zrobiłem sobie rezonans magnetyczny głowy ponieważ miewam czasami bóle głowy/zatok. Niestety po otrzymaniu wyników zamarłem.
"Badanie MR głowy w obrazach T1 mpr, T2- zal, TIRM, DWI/ADC, T2 fl2d hemo, przekroje poprzeczne, strzałkowe i czołowe, przed i po podaniu środka kontrastującego:
Dane kliniczne: bóle głowy i zatok
Badania poprzednie: brak
Nadnamiotowo, w istocie białej obu półkul mózgu: w środkach półowalnych i podkorowo widoczne liczne, drobne (wielk. do 5mm) ogniska hiperintensywne w obrazach T2W i TIRM- ogniska demielinizacji.
Łączna ilość ognisk w przedziale >20.
Ilość ognisk wzmacniających się po kontraście: 0
Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych i obszarów patologicznego wzmocnienia pokontrastowego. Sekwencja DWI nie uwidoczniła ognisk restrykcji dyfuzji.
Układ komorowy położony prawidłowo, nieuciśnięty, nieposzerzony.
Przymózgowe przestrzenie płynowe w normie.
Ciało modzelowate prawidłowe, jednorodne.
Torbiel szyszynki 5mm.
Okolica siodła tureckiego i kątów mostowo- móżdżkowych bez uchwytnych patologii. Zatoki żylne bez cech zakrzepicy.
Zatoki oboczne nosa i piramidy kości skroniowych upowietrznione prawidłowo.
Wnioski: Liczne ogniska demielinizacji do diagnostyki- wskazana konsultacja neurologiczna."
Przeglądam internet oraz to forum i wysnuwam jedynie negatywne wnioski dla samego siebie. Nie mam chyba żadnych objawów, które znajduje w internecie. Co mówi ten wynik? Co dalej robić?
Mi to na sm nie wyglada, ale moje objawy ale SM zyje swoim zyciem.
Na pewno trzeba szukać bo ewidentnie coś widać.
Bardzo fajny opis rezonansu.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
to prawda - sm jest tak bardzo niespecyficzne, że naprawdę trzeba wielu badań i dobrych lekarzy którzy jasno to zdiagnozują. nie ma samemu co się nakręcać
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
(07-01-2025, 08:50)Zo_oL napisał(a): (23-12-2024, 01:54)lajkonik19 napisał(a): Cześć. Jestem tutaj nowy. Zrobiłem sobie rezonans magnetyczny głowy ponieważ miewam czasami bóle głowy/zatok. Niestety po otrzymaniu wyników zamarłem.
"Badanie MR głowy w obrazach T1 mpr, T2- zal, TIRM, DWI/ADC, T2 fl2d hemo, przekroje poprzeczne, strzałkowe i czołowe, przed i po podaniu środka kontrastującego:
Dane kliniczne: bóle głowy i zatok
Badania poprzednie: brak
Nadnamiotowo, w istocie białej obu półkul mózgu: w środkach półowalnych i podkorowo widoczne liczne, drobne (wielk. do 5mm) ogniska hiperintensywne w obrazach T2W i TIRM- ogniska demielinizacji.
Łączna ilość ognisk w przedziale >20.
Ilość ognisk wzmacniających się po kontraście: 0
Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych i obszarów patologicznego wzmocnienia pokontrastowego. Sekwencja DWI nie uwidoczniła ognisk restrykcji dyfuzji.
Układ komorowy położony prawidłowo, nieuciśnięty, nieposzerzony.
Przymózgowe przestrzenie płynowe w normie.
Ciało modzelowate prawidłowe, jednorodne.
Torbiel szyszynki 5mm.
Okolica siodła tureckiego i kątów mostowo- móżdżkowych bez uchwytnych patologii. Zatoki żylne bez cech zakrzepicy.
Zatoki oboczne nosa i piramidy kości skroniowych upowietrznione prawidłowo.
Wnioski: Liczne ogniska demielinizacji do diagnostyki- wskazana konsultacja neurologiczna."
Przeglądam internet oraz to forum i wysnuwam jedynie negatywne wnioski dla samego siebie. Nie mam chyba żadnych objawów, które znajduje w internecie. Co mówi ten wynik? Co dalej robić?
Mi to na sm nie wyglada, ale moje objawy ale SM zyje swoim zyciem.
Na pewno trzeba szukać bo ewidentnie coś widać.
Bardzo fajny opis rezonansu. Rozumiem, że wyniki mogą budzić niepokój, ale nie panikuj ogniska demielinizacyjne mogą mieć różne przyczyny, niekoniecznie SM. Ważne, że wynik mówi o konieczności konsultacji neurologicznej, która pomoże wyjaśnić sytuację. Nie każda zmiana w MR prowadzi do poważnej diagnozy, więc najlepiej udać się do specjalisty, który dokładniej oceni wyniki i zleci ewentualne dodatkowe badania. Na razie staraj się nie szukać diagnoz na własną rękę, bo może to tylko zwiększać stres.
|