Liczba postów: 39
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
(25-01-2025, 17:17)marti86 napisał(a): HEj wczoraj wzięłam pierwsza dawkę Kesimpty- objawy typowe (temperatura, głowa) ale dziś od kilku godzin mam wypieki na policzkach takie plamy. Miewałam coś podobnego po wcześniejszym leku Tecfiderze ale nie były tak palace i dośćszybko znikały. A teraz mam je już długo. Czy ktyoś miał tak? Co robić?
Ja pierwszy zastrzy wzięłam w szpitalu tam gdzie się lecze, nie zdążyłam wziąść żadnego leku przed. Czułam się nieswojo bardzo się pocilam, było mi gorąco ale wypieków nie miałam. Przed kolejnymi zastrzykami brałam pół godz przed naproksen. Wszystko było ok, od 5-6 Nie biorę nic przed zastrzykiem. Jestem już po 24 zastrzyku jest wszystko ok. W maju będzie 2 lata, wcześniej byłam na interferonie 4 lata. U Ciebie też będzie ok trzymam kciuki.
Liczba postów: 17
Reputacja:
0
(25-01-2025, 18:34)Julka77 napisał(a): (25-01-2025, 17:17)marti86 napisał(a): HEj wczoraj wzięłam pierwsza dawkę Kesimpty- objawy typowe (temperatura, głowa) ale dziś od kilku godzin mam wypieki na policzkach takie plamy. Miewałam coś podobnego po wcześniejszym leku Tecfiderze ale nie były tak palace i dośćszybko znikały. A teraz mam je już długo. Czy ktyoś miał tak? Co robić?
Ja pierwszy zastrzy wzięłam w szpitalu tam gdzie się lecze, nie zdążyłam wziąść żadnego leku przed. Czułam się nieswojo bardzo się pocilam, było mi gorąco ale wypieków nie miałam. Przed kolejnymi zastrzykami brałam pół godz przed naproksen. Wszystko było ok, od 5-6 Nie biorę nic przed zastrzykiem. Jestem już po 24 zastrzyku jest wszystko ok. W maju będzie 2 lata, wcześniej byłam na interferonie 4 lata. U Ciebie też będzie ok trzymam kciuki. Dziękuję za słowa otuchy  . Mam nadzieję że się przyzwyczaję
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 2
Reputacja:
3
Marti86, a dawno odstawiłaś Tecfiderę? Może jeszcze jakimś cudem stary lek daje o sobie znać?
Ja po pierwszym zastrzyku Kesimpty bardzo źle się czułam, zwaliło mnie z nóg. Ale kolejne dawki mijają bez większych problemów, szczególnie jak robię zastrzyk przed snem. Ten czas tak leci, że już nie pamiętam, ale wydaje mi się że już czwarty miesiąc mija.
Dla mnie zmiana na plus, też brałam wcześniej tabletki. Dobrze że nie trzeba o tym codziennie pamiętać.
Reputacja:
0
(27-01-2025, 13:35)Konga napisał(a): Marti86, a dawno odstawiłaś Tecfiderę? Może jeszcze jakimś cudem stary lek daje o sobie znać?
Ja po pierwszym zastrzyku Kesimpty bardzo źle się czułam, zwaliło mnie z nóg. Ale kolejne dawki mijają bez większych problemów, szczególnie jak robię zastrzyk przed snem. Ten czas tak leci, że już nie pamiętam, ale wydaje mi się że już czwarty miesiąc mija.
Dla mnie zmiana na plus, też brałam wcześniej tabletki. Dobrze że nie trzeba o tym codziennie pamiętać. 
Rzeczywiście może to pozostałości Tecfidery bo dokładnie taki flask był po zastrzyku jak wcześniej często po tabletkach a przerwa była tylko jednodniowa.Teraz czekam na piątek i drugi zastrzyk, zobaczymy jak przejdzie :/
Liczba postów: 630
Liczba wątków: 3
Reputacja:
9
05-02-2025, 11:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2025, 11:10 przez Tosiia.)
(25-01-2025, 17:17)marti86 napisał(a): HEj wczoraj wzięłam pierwsza dawkę Kesimpty- objawy typowe (temperatura, głowa) ale dziś od kilku godzin mam wypieki na policzkach takie plamy. Miewałam coś podobnego po wcześniejszym leku Tecfiderze ale nie były tak palace i dośćszybko znikały. A teraz mam je już długo. Czy ktyoś miał tak? Co robić?
Marti86 moze wlasnie dlatego w szpitalu podali mi przed zastrzykiem paracetamol + tabletke przeciwhistaminowa bo te wypieki na policzkach wygladaja troszke jak reakcja alergiczna. Oby przy kolejnych zastrzykach bylo juz dobrze.
Reputacja:
0
(05-02-2025, 11:10)Tosiia napisał(a): (25-01-2025, 17:17)marti86 napisał(a): HEj wczoraj wzięłam pierwsza dawkę Kesimpty- objawy typowe (temperatura, głowa) ale dziś od kilku godzin mam wypieki na policzkach takie plamy. Miewałam coś podobnego po wcześniejszym leku Tecfiderze ale nie były tak palace i dośćszybko znikały. A teraz mam je już długo. Czy ktyoś miał tak? Co robić?
Marti86 moze wlasnie dlatego w szpitalu podali mi przed zastrzykiem paracetamol + tabletke przeciwhistaminowa bo te wypieki na policzkach wygladaja troszke jak reakcja alergiczna. Oby przy kolejnych zastrzykach bylo juz dobrze.
Tak dziewczyny jak pisałyście- to objawy alergiczne. Przy drugim i trzecim zastrzyku wzięłam lek przeciwhistaminowy i wypieków nie było. W piątek wzięłam 4 zastrzyk już bez żadnych dodatkowych leków i było ok. Bez wypieków i bez objawów grypowych wiec liczę, że organizm się przyzwyczaił. Jestem szczęśliwa mam nadzieję, że nie przedwcześnie
Liczba postów: 1
Reputacja:
0
(25-02-2025, 16:07)marti86 napisał(a): (05-02-2025, 11:10)Tosiia napisał(a): (25-01-2025, 17:17)marti86 napisał(a): HEj wczoraj wzięłam pierwsza dawkę Kesimpty- objawy typowe (temperatura, głowa) ale dziś od kilku godzin mam wypieki na policzkach takie plamy. Miewałam coś podobnego po wcześniejszym leku Tecfiderze ale nie były tak palace i dośćszybko znikały. A teraz mam je już długo. Czy ktyoś miał tak? Co robić?
Tak dziewczyny jak pisałyście- to objawy alergiczne. Przy drugim i trzecim zastrzyku wzięłam lek przeciwhistaminowy i wypieków nie było. W piątek wzięłam 4 zastrzyk już bez żadnych dodatkowych leków i było ok. Bez wypieków i bez objawów grypowych wiec liczę, że organizm się przyzwyczaił. Jestem szczęśliwa mam nadzieję, że nie przedwcześnie  Miałem podobne objawy po pierwszym zastrzyku, także wyskoczyły mi wypieki na policzkach, coś jak reakcja alergiczna. Na szczęście po kolejnych zastrzykach, kiedy brałem lek przeciwhistaminowy, objawy zniknęły i było już ok. Trzymam kciuki, żeby kolejne zastrzyki były bezproblemowe
Liczba postów: 1 130
Liczba wątków: 13
Reputacja:
21
Bozena post usunęłam, bo zacytowałaś tylko poprzedni.
Liczba postów: 10
Reputacja:
0
Cześć
Czy zaobserwowaliscie u siebie nasilenie tzw. mgły mózgowej po zastrzyku ? Ja jestem dopiero na początku po 2 dawce ale wcześniej jak byłam przez
11 lat na Copaxone to nie było to aż tak nasilone .
Na Copaxone czułam się super jedynie to źle to znosiła moja skóra i dlatego przenieśli mnie na Kesimpta - nie ukrywam docelowo zastrzyk 1 raz na miesiąc to jest luksus 
Jeszcze mam pytanie czy macie przyśpieszenie rytmu serca ? Będę musiała zgłosić to swojej neurolog.
Liczba postów: 166
Reputacja:
3
Mielinka, nie zaobserwowałam u siebie takich objawów. Jedynie po zastrzyku czuję się trochę gorzej, jakby mnie jakieś przeziębienie brało, ale jak zrobię go tuż przed snem, to po prostu to przesypiam.
|