Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa
Witam wszystkich, dopiero odkryłam, że jest takie "miejsce" ,forum w którym wszyscy się rozumieją i wspierają.
Marta, 49 lat .
SM mam stwierdzone w sierpniu 2024, łagodna postać rzutowo remisyjna. Dziwne drętwienia nóg i dłoni zaczęły się w 2021 roku, do tego uczucie prądu w stopach przy pochylaniu głowy. Po miesiącu mijało i było ok. Powtórzyło się w 2023 i wtedy rezonans, który nie wskazywał na SM. W sierpniu 2024 problem z widzeniem w prawym oku, bezlitosna diagnoza -SM.
 Jestem na etapie doboru leku i dziś Pani doktor zapytałą czy zastanawiałam się nad tym jaki lek.....ja jestem zielona w tym temacie bo od jakiegoś czasu unikam doktora GOOGLE . Myślę, że tu dowiem się wszystkiego na temat leków, które i tak CUDOWNIE, że w ogóle są Uśmiech
Odpowiedz
Witamy Marto, dobrze, że do nas trafiłaś Uśmiech
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale to neuro powinna Ci chyba zaproponować jakiś lek odpowiedni do Twojej postaci sm. 
Podrzucam Ci link z działu, w którym też znajdziesz cenne informacje nt. leczenia
https://www.stwardnienierozsiane.info/fo...um-11.html
Odpowiedz
Witaj wśród nas Marto.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Hej Uśmiech jeśli rzutowa tak jak i u mnie to po że tak powiem znajomych z programu powiedziałbym że jak najnowocześniejsze i skuteczne - kesimpta badz ocrevus, ocrevusa sam przyjmuje - zero skutków ubocznych,poprawa jakaś jest zauważalna lecz wiecej powiem po rezonansie we wrześniuUśmiech
Odpowiedz
Cześć. To super być odkrytym :-D
...ale jeszcze większą ulgą i radością jest, gdy znajdzie się kogoś, kto nas rozumie. Witaj serdecznie!
Odpowiedz
Cześć.
Mam na imię Renata i leczę się 32 lata.

Bez tych nowości daje rade.
Mam własne zdanie na temat tych specyfików. I jak zadawalam pytanie lekarce , gdy odmówiłam ich brania, to nie znalazła nawet jednego argumentu żeby mnie przekonać że to jest skuteczne leczenie.
Odpowiedz
(20-04-2025, 17:18)Renata60 napisał(a): Cześć.

Mam własne zdanie na temat tych specyfików. I jak zadawalam pytanie lekarce , gdy odmówiłam ich brania, to nie znalazła nawet jednego argumentu żeby mnie przekonać że to jest skuteczne leczenie.

Cześć 
Czyli obecnie nie przyjmujesz żadnych leków?
Odpowiedz
(20-04-2025, 17:18)Renata60 napisał(a): Cześć.

Witaj Renato. Uśmiech
Podobnie jak Ty także odmówiłam leczenia, pierwszy raz 11 lat temu, jak chcieli uraczyć mnie Interferonem, a drugi raz, jak proponowali leczenie kliniczne. I także spokojnie daję radę.

Proponuję założyć swój własny wątek w tym dziale, bo ten należy do Marty Uśmiech
Odpowiedz
(02-04-2025, 12:50)Krzysiu95 napisał(a): Hej Uśmiech jeśli rzutowa tak jak i u mnie to po że tak powiem znajomych z programu powiedziałbym że jak najnowocześniejsze i skuteczne - kesimpta badz ocrevus, ocrevusa sam przyjmuje - zero skutków ubocznych,poprawa jakaś jest zauważalna lecz wiecej powiem po rezonansie we wrześniuUśmiech

Hej, dostałam TECFIDERA i póki co jest ok, oprócz "wybuchów" na twarzy i klatce nie dzieje się nic. Jednak jest to dla mnie uciążliwe pamiętać i brać regularnie dwa razy dziennie tablety..... Smutny  ale jak mus to mus...
Odpowiedz
Ja rozumiem skleroze Uśmiech I to aż za bardzo! Duży uśmiech
Przy mojej suplementacji przypomina mi aplikacja na telefon Uśmiech Zdrowia!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości