Liczba postów: 138
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Tak czytam o tych rzutach i się zastanawiam...bo parę dni temu coś mnie dorwało w lewą dłoń, niby trzeci i czwarty palec trochę był odrętwiały, niby taki czuły na dotyk, miałam wrażenie te jak coś robie- biorę do ręki i chce chwycić tymi palcami to czasami nie idzie, natomiast jak coś robiłam odruchowo i się nad tym nie zastanawiałam to było ok. Potem minęło 2-3 dni i wszystko jest dobrze.i w sumie wiem jak to zakwalifikować czy to rzut czy nie ...albo mi psycha szwankuje, ha ha ha.
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 2
Reputacja:
3
Po sobie zauważyłam, że czasem pojawia się jakiś nowy objaw, trwa kilka dni, zanika, poajwia się coś innego i nie traktuję tego jako rzut, ale wiążę z chorobą. Przyjmuję, że jak coś utrzymuje się od około tygodnia to już prędzej jest rzutem. Nie wydaje mi się jednak, że da się ustalić jakieś ramy, kiedy jest rzut, a kiedy nie.
Przy poprzednim rzucie wydawało mi się, że pojawiło się coś nowego, ale tak nie chciałam w to uwierzyć, że miesiąc tak trochę wypierałam. Aż w końcu szczerze przed sobą przyznałam, że jednak nie jest ok (było tylko drętwienie opuszków palców) i poszłam do lekarza. Liczyłam, że odeślą mnie do domu. Okazało się, że jednak nie wymyślam...
Reputacja:
0
(27-02-2019, 15:07)hela napisał(a): Zmień neurologa, polecam dr Maciejowskiego w Katowicach, kilka osób tutaj leczy się u niego w ośrodku. Daleko nie masz. Przynajmniej popatrzy na Twoje wyniki i powie Ci na czym stoisz.
Też chodziłam do tego doktora. Teraz chodzę do dr. Gibas, bardzo fajna doktor
Reputacja:
0
Ja ogólnie nie wiem, mam cały czas mrowienie nóg , rąk czasami brzucha, delikatne igiełki, bóle takie niby reumatyczne i te wszystkie objawy nie trwają 24 h tylko raz są , raz znikają itp. nawet czasami mam tak parę dni pod rząd, że pojawiają się i znikają. Ostatnio dwa dni przed miesiączką miałam taki mocny ból uda że myślałam że mi mięśnie wyrywają. Nie chodzę z tym do lekarza, nie wiem czy to rzut. .... A tak nawet gdybym poszła to nie wiem czy moja " nowa" pani doktor cokolwiek by mi powiedziała. Leczę się w centrum u dr. Maciejewskiego w Katowicach natomiast przyjmowała mnie Pani doktor, która niedawno urodziła dzidziusia ?. Teraz jest zastępstwo ale mam wrażenie, że ta pani doktor w kierunku SM nic nie wie i jestem przerażona tym.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Cześć,
jestem świeżo po diagnozie SM. Będąc w szpitalu miesiąc temu dostałem 5 dniową dawkę Solu-medrolu. Reakcja na lek była prawidłowa, dotychczasowe objawy jak pogorszenie wzroku minęły na kilka tygodni, ale mrowienie, drętwienie w rękach i nogach pozostało z tym, że w troszkę mniejszym nasileniu. Od kilku dni zauważyłem, że zaczynają wracać problemy z widzenie polegające na pogorszeniu ostrości spoglądając na bliskie przedmioty, tekst w telefonie (litery się zamazują, ogólne przemęczenie oczu). Dodatkowo praktycznie cały czas odczuwam drętwienie w kończynach, osłabienie, lekkie bule w stawach i spojówkach. Jak na takie objawy zareagować? Czy to jest coś bardziej niepokojącego i powinienem szybko konsultować się z lekarzem? Nie jestem jeszcze leczony żadnym lekiem. Z początkiem czerwca zostanę wdrożony do programu lekowego.
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 2
Reputacja:
3
U mnie było tak, że po wlewach słabo mi się poprawiało. Moja prawa ręka do tej pory ma słabsze czucie, ale w szpitalu odeszło uczucie ciężkości prawej ręki.
Jeśli chodzi o wzrok to trafiłam do szpitala z sokolim wzrokiem, ale stopniowo zaczęło mi się rozmazywać po sterydach. U mnie sterydy pogorszyły wzrok.
Jak już byłam w domu pojawił się objaw Lhremitta (prądy wzdłuż kręgosłupa, a właściwie pojawiały mi sie w nogach jak pochyliłam głowę), którego wcześniej nie miałam. Przerażona zadzwoniłam do lekarza ze szpitala, ale nie kazali mi wracać.
Mam nadzieję że lekarze zostawili Ci jakiś kontakt, bo najlepiej zgłosić to lekarzowi i wspólnie podjąć decyzję co robić. Może to być konsekwencja sterydów, może być po prostu pozostałość po rzucie, bo u mnie rzut nie cofnął się całkowicie, a może być coś co wymaga ponownego przeleczenia.
Liczba postów: 630
Liczba wątków: 3
Reputacja:
9
03-04-2025, 19:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2025, 19:09 przez Tosiia.)
ja mialam podobnie jak Konga - niestety za pierwszym razem po 5-dniowych wlewach pogorszylo mi sie i zaczely dochodzic nowe objawy (w tym takze objaw Lheremitta) a przy drugim rzucie i 5-dniowym wlewie calkowicie bez wplywu na organizm (po nie bylo ani lepiej ani gorzej).
Liczba postów: 1 130
Liczba wątków: 13
Reputacja:
21
U mnie dwa rzuty, solu medrol przez trzy dni. Po pierwszym sprzed 10 laty odczuwam gorąco w dłoniach. Po drugim po dłuższym chodzeniu czuję przeprost w kolanie. Obie "pozostałości" występują czasami, ale najwidoczniej tak już będę miała.
Reputacja:
0
Ja ogólnie ciągle coś mam.... Duży rzut odnośnie mrowienia w kończynach dolnych to skierował mnie do szpitala i tam dostałam diagnozę SM, potem po 3 miesiącach miałam brak czucia w lewym udzie ( tylko skóry, takie dziwne uczucie)ale po 2-3 miesiącach samo minęło od tamtej pory to ciągle coś mi mrowienie, raz ma jakiś czas mam sekundowe zawroty głowy ( ale to rzadko), czasami bolą nogi i ręce ( takie bóle reumatyczne) i jak mówię o tym lekarzowi to twierdzi że to nie są rzuty tylko objawy.... Wiec nie wiem. W zeszłym tygodniu byłam na rezonansie, kontroli rocznej..zobaczymy co tam będzie lub nie będzie
Liczba postów: 2 571
Liczba wątków: 33
Reputacja:
20
Ten brak czucia to jest okropny. Nie wiem skąd się to bierze dziadostwo. parę razy to miałam. I udo i brzuch i za przeproszeniem dupa i nie tylko dupa... Masakra. I w momencie, w którym to się działo, na rezonansie wyszla regresja zmian. To było ciekawe.
Nadzieja jest płomieniem który migoce, ale nie gaśnie...
|