Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PIPE-307 nowy lek na SM
https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z...94889.html
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Trochę nadzieii naukowcy nam dają. Chociaż słyszałam, że badania nad preparatami odnawiającymi mielinę na razie wyglądają kiepsko. Często jest tak, że na modelach zwierzęcych coś działa, a jak już dojdzie etap testów klinicznych to już tak różowo nie wygląda. No i różne gazety lubią takie tematy. Po prostu wolę nie nastawiać się zbytnio na szybkie wynalezienie lepszych leków niż aktualnie dostępne, chciałabym się pozytywnie zaskoczyć.
Odpowiedz
Było by milo. Ja to już się raczej nie doczekam, ale mlodsi...
Odpowiedz
Trzymam kciuki! choc biorac pod uwage skomplikowanie procesu demielinizacji w SM i fakt, ze nasza bariera krew - mozg jest uszkodzona itp itd. nie napawam sie optymizmem ale badania naukowe nad nowymi lekami sa prowadzone w wielu krajach i sa na nie potezne pieniadze wydawane to szansa jest jak nie przy PIPE-307 to przy innych/kolejnych lekach.
Odpowiedz
tak podrzuce, moze dla potomnych - odkad zona zachorowala, sledze, czytam dosc duzo. Szukam informacji praktycznie co tydzien.
Obok PIPE-307 jest tez ANK-700 ktory z zalozenia ma odbudowywac meline, jest tez Fenebrutynib ktory w badaniach klinicznych ma 2x lepsza skutecznosc od kesimpty.
Sledze to wszystko dopiero od kilku miesiecy, nie wiem jakie rewelacje byly w internecie wczesniej, ale kolejne 5 lat wyglada dosc obecujaco dla osob obecnie chorych.
---
Przynajmniej z dzisiejszej perspektywy, tak ze zdrowia wszystkim zycze!
Odpowiedz
O, fajnie ze podrzuciles. Warto wiedzieć, ze cos się rusza w biznesie. Mówię, ja tego już nie doczekam, ale mlodsi... Moze akurat się uda. Fajnie by było.
Odpowiedz
(23-09-2024, 14:56)Akinom napisał(a): O, fajnie ze podrzuciles. Warto wiedzieć, ze cos się rusza w biznesie. Mówię, ja tego już nie doczekam, ale mlodsi... Moze akurat się uda. Fajnie by było.

Mysle, ze wciaz glowa do gory. Moze sie okazac, ze ja tez glupoty pisze. Nie wiem jak bylo wczesniej z informacjamai nt. lekow. Bo moze juz wczesniej byly takie rewelacje tylko ich nie widzialem
Odpowiedz
Szczerze to nie zauważyłam, a już chwilę tu jestem :-)
Odpowiedz
(20-09-2024, 14:51)Konga napisał(a): Trochę nadzieii naukowcy nam dają. Chociaż słyszałam, że badania nad preparatami odnawiającymi mielinę na razie wyglądają kiepsko. Często jest tak, że na modelach zwierzęcych coś działa, a jak już dojdzie etap testów klinicznych to już tak różowo nie wygląda. No i różne gazety lubią takie tematy. Po prostu wolę nie nastawiać się zbytnio na szybkie wynalezienie lepszych leków niż aktualnie dostępne, chciałabym się pozytywnie zaskoczyć.

gadalem z lekarzem na temat pipe 307 powiedziala ze na zwierzetach bardzo dobrze wychodza wyniki lecz na ludziach bardzo kiepsko, wiec trzeba czekac
Odpowiedz
Ciekawa jestem czy nadejdzie ten dzień, w którym ogłoszą lek na sm. Taki lek, który nie musi tą chorobę wyleczyć ale w 99,9% ją zatrzyma
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości