mam 37 lat, trafilam na sor z zaburzeniami równowagi i zawrotami glowy, wszystko sie bujalo i dwoiło w oczach kilka dni, koszmar. finalnie trafilam oddział, dretwiała mi twarz, ból głowy, dodatni Romberg przez długi czas. opis MR poniżej, prążków brak, po solumedzie poprawa obajwow, wypisana do domu z diagnozą sm i skierowaniem do programu lekowego. wg pani ordynator opis rezonansu niejednoznaczny ale obraz już tak: powiedziala ze zmiany są charakterystyczne w charakterystycznych miejscach. podczas kwalifikacji do programu lekowego zostałam zlana, nikt nie zerknął na płytkę mimo ze poprosiłam, opis nie jednoznaczny, prążków brak, wiec prosze czekac na telefon pomyslimy co z pania zrobic. potrzebuje namiaru na kogos kto patrzy na wiecej niz papierek, brak prążków i opis. potrzebuje drugiej opinii.
MR Głowa - MR Głowa z kontrastem
Badanie MR głowy wykonane sekwencji TSE, Dark fluid, Space, cass3D, mprage, DWI/ADC, obrazy T1-, T2-zależne, w płaszczyźnie strzałkowej, poprzecznej i czołowej, wykazało:
W istocie białej podkorowej okolic czołowo-ciemieniowych, wzdłuż trzonu komory bocznej lewej widoczne liczne drobne ogniska podwyższonego sygnału nie wykazujące cech restrykcji dyfuzji – zmiany naczyniopochodne rozsiane? demielinizacyjne? do korelacji klinicznej.
Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony, symetryczny.
Okolica przysadki mózgowej zachowana prawidłowo.
Struktury środkowe nieprzemieszczone.
Drobne, dość symetryczne ogniska o płynowej intensywności sygnału obustronnie w okolicy dolnych części jąder podkorowych, odpowiadające nieco szerszym przestrzeniom okołonaczyniowym.
Bruzdy mózgu i rowki móżdżku prawidłowej szerokości.
Kompleksy nerwów VII i VIII nieposzerzone, prawidłowo otoczone płynem w obrębie przewodów słuchowych wewnętrznych.
Migdałki móżdżku powyżej poziomu otworu wielkiego.
dodam jeszcze że rezonans z kontrastem był robiony ponad 2 tyg po tych zaburzeniach z którymi trafiłam na sor
MR Głowa - MR Głowa z kontrastem
Badanie MR głowy wykonane sekwencji TSE, Dark fluid, Space, cass3D, mprage, DWI/ADC, obrazy T1-, T2-zależne, w płaszczyźnie strzałkowej, poprzecznej i czołowej, wykazało:
W istocie białej podkorowej okolic czołowo-ciemieniowych, wzdłuż trzonu komory bocznej lewej widoczne liczne drobne ogniska podwyższonego sygnału nie wykazujące cech restrykcji dyfuzji – zmiany naczyniopochodne rozsiane? demielinizacyjne? do korelacji klinicznej.
Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony, symetryczny.
Okolica przysadki mózgowej zachowana prawidłowo.
Struktury środkowe nieprzemieszczone.
Drobne, dość symetryczne ogniska o płynowej intensywności sygnału obustronnie w okolicy dolnych części jąder podkorowych, odpowiadające nieco szerszym przestrzeniom okołonaczyniowym.
Bruzdy mózgu i rowki móżdżku prawidłowej szerokości.
Kompleksy nerwów VII i VIII nieposzerzone, prawidłowo otoczone płynem w obrębie przewodów słuchowych wewnętrznych.
Migdałki móżdżku powyżej poziomu otworu wielkiego.
dodam jeszcze że rezonans z kontrastem był robiony ponad 2 tyg po tych zaburzeniach z którymi trafiłam na sor