Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obraz rezonansu
Dobrze, że we wrześniu masz już wyznaczoną diagnostykę w szpitalu, a nie tylko ponowny rezonans. Szpital WIM w Warszawie jest chwalony przez pacjentów, więc na pewno trafisz w dobre ręce. Napisałaś, że do tego czasu starasz się żyć normalnie - świetne podejście, nerwy nic tu nie zmienią, a nawet całkiem zdrowym mogą zaszkodzić. Ale gdyby jednak we wrześniu okazało się, że to SM - dalej staraj się nie zmieniać takiego podejścia i żyć normalnie.

Co do prążków - nie słyszałam, żeby gdzieś robiono takie badanie ambulatoryjnie. W ramach NFZ na pewno wiąże się to z pobytem w szpitalu. Czy odpłatnie nie można zrobić badania inaczej, tego nie wiem. Natomiast nawet gdyby istniała taka możliwość, to raczej bym Ci ją odradzała. To badanie płynu mózgowo-rdzeniowego, konieczna jest punkcja lędźwiowa w celu jego pobrania (możesz poczytać lub dopytać więcej w tym temacie: http://www.stwardnienierozsiane.info/for...hp?tid=619). Po tym badaniu trzeba leżeć bez ruchu często nawet przez kilkanaście godzin lub dobę, naprawdę powinno się mieć spokój i odpowiednie warunki, które trudno w takim zakresie zapewnić w domu. Poza tym, u niektórych występuje zespół popunkcyjny - bardzo silny ból głowy. Nie jest to groźne, natomiast bardzo nieprzyjemne. Tym bardziej lepiej być w szpitalu, gdzie lekarz może dobrać odpowiednio silne leki przeciwbólowe.
Odpowiedz
Monika, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Uśmiech

Cóż pozostaje mi nadzieja do września...i że to "prawdopodobnie zmiany demielinizacyjne" okażą się czymś innym...Albo że to w ogóle nie to... Duży uśmiech
Odpowiedz
Trzymam kciuki. Uśmiech Daj znać jak będziesz po badaniach.
A gdybyś miała jeszcze jakieś pytania - pisz śmiało.
Powodzenia!
Odpowiedz
Macie zmiany w rdzeniu? Ja właśnie dostałam wypis z marca z jednodniowego pobytu, miałam wtedy robiony rezonans. Doprosic się nie moglam ale w końcu dzisiaj lekarz mi go dał i doczytałam się że mam też dwie zmiany w odcinku szyjnym, wkurzylam się bo o takich rzeczach powinien mnie poinformować a wtedy powiedział tylko że doszła jedna zmiana w mozgu. I przyznam, że mnie trochę to martwi.
Odpowiedz
Ja mam jedną zmianę w rdzeniu, i z niej najwiecej objawów i ostatni rzut

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Ja w odcinku szyjnym mam trzy zmiany. I z tego co lekarze mówili na pewno też w lędźwiowym ale tego nie miałam badanego.
Odpowiedz
Ja też mam zmianę w rdzeniu ale nie było mowy co i jak z tym.
Odpowiedz
Ja mam w odcinku piersiowym zmiane, ktora widac na rezonansie i na bank jedna w szyjnym, bo ja czuje codziennie Lhermittem Oczko
You are never too old to set a new goal or to dream a new dream...
Odpowiedz
Objaw Lhermitte’a to ja miałam 4 lata temu. Poszłam do lekarza I-szego kontaktu i dostałam leki na rozluźnienie mięśni (miałam trudny okres w pracy i się stresowałam). Jak brałam leki, to nawet było OK, jednak po 2 tygodniach po kuracji ból pleców w odcinku lędźwiowym był tak duży, że nie mogłam ani leżeć, ani siedzieć.
Szefowa dała mi polecenie służbowe! Poszłam do gościa, który jest terapeutą manualnym i na podstawie zdjęcia rentgenowskiego znalazł MECHANICZNĄ przyczynę tego stanu. Naciskał, nakłuwał, dał zestaw ćwiczeń i od tamtego czasu mam spokój. Chyba, że przesadzę z siedzeniem przy kompie lub mam stres większy. Ale wtedy uruchamiam zestaw ćwiczeń i pomaga.

Najlepsze jest to, że gościu dostrzegł zmianę mechaniczną a nie neurologiczną, więc może (nie wiem czy u Ciebie też tak może być) ktoś by Cię "pomacał magicznie" Uśmiech

A nie macie wrażenia, że nasze komórki nerwowe po prostu nie funkcjonują dobrze, bo mamy ogromne niedobory witamin?? Witaminy D i B12?? i dlatego coś nam się psuje w czaszkach i kręgosłupie??

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Niedobór witaminy D tak naprawdę to ma większość ludzi w naszym klimacie. Ja biorę wit D. I z tego co widziałam na forum to dużo z nas ja bierze. Witaminy B (dokładnie to był neurovit) dostałam od neurologa właśnie na Lhermitte'a ale nie mogę ich brać bo mam po nich biegunke. Ale widziałam ze tez nie tylko ja wit B brałam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości