Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego
Morga ja co prawda nie miałam typowego pozagałkowego zapalenia nerwu wzrokowego, ale też mam problemy z widzeniem. Wcześniej widziałam nieostro i zdarzyło mi się, że bolało mnie oko przez kilka dnia ale nie zauważyłam pogorszenia widzenia. Czekałam aż przejdzie. W zeszłym roku miałam okresowe zaburzenia widzenia, obraz mi się rozchodził i bolało mnie znowu oko. Miałam do tego również inne objawy i trafiłam do szpitala. To był rzut. Miałam badanie okulistyczne i okazało się, że przeszłam prawdopodobnie pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego. W OCT wyszło, ze mam uszkodzony nerw wzrokowy, na szczęście nieznacznie, w badaniu okulistycznym okazało się, że słabiej widzę barwy czerwone, zielone. Ogólnie do teraz na prawe oko te barwy są takie bledsze, ciemniejsze i oko od czasu do czasu mnie pobolewa. Sam wzrok jest ok. Okulary noszę, ale przed chorobą też nosiłam. Czasami jak jestem zmęczona już, nie mogę nawet oglądać telewizji bo widzę podwójnie, o czytaniu mogę zapomnieć wtedy.
Jesteś świeżo po sterydach. Daj im czas zadziałać. Poprawa będzie na pewno aczkolwiek wzrok może dosyć długo wracać do normy. Czasami cofa się to całkowicie, a czasami niestety nie.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego - przez Joanna - 17-04-2016, 21:40

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości