08-03-2018, 16:01
(08-03-2018, 14:54)baryla1969 napisał(a): Oj coś mi się wydaje dziewczyny i chłopaki, że przy naszym braniu leków raczej wszystkie tablety wspomagające rzucanie palenia odpadają. Chyba w każdym jest, że działają jakoś na układ nerwowy itp i żaden lekarz nie powie, żeby je brać. Pozostaje siła woli albo może jakieś chińska akupunktura, która swojego czasu była modna.
Faktycznie możesz mieć rację. Ale chyba jednak nie wszystkie takie środki mają działanie na układ nerwowy, są np. różne plastry czy tabletki z nikotyną. One (chyba) takiego działania nie mają (a przynajmniej nie w większym stopniu niż palenie ma wpływ na układ nerwowy). Może zastosowanie takich środków może być pomocne.
Z drugiej strony - np. wspomniany przeze mnie Zyban, którego zadaniem jest wspomaganie leczenia uzależnienia od nikotyny, on faktycznie działa na układ nerwowy. Ale substancja czynna w nim zawarta, czyli bupropioni jest stosowany także w leczeniu depresji. A leki przeciwdepresyjne (także z tą substancją, np. Wellbutrin) mogą być stosowane przy SM.
Ale naprawdę najlepiej porozmawiać z neurologiem na ten temat.
(08-03-2018, 15:20)Mrówka napisał(a): Baryła 1969 wiesz podejrzewam, że masz rację;(
A może to ja jestem zbyt mało uparta, uczepiłam się Desmoxanu, bo tylko przy jego użyciu udało mi się rzucić.
Szczerze mówiąc, to mam żal do mojego SM, bo mogło doprowadzić do zmian akurat w ośrodku odpowiedzialnym za uzależnienia, a nie gdzie indziej.
Jeśli chodzi o moją Neurolog w Belgii właśnie poszła rodzić, więc teraz jest poza zasięgiem; mój lekarz pierwszego kontaktu boi się cokolwiek doradzić, bo jestem jego pierwszą pacjentką z SM. Z kolei moja Neurolog w Polsce kategorycznie zabroniła Desmoxanu i nakrzyczała na mnie, że kto pali z chorobą neurologiczną. I tak oto jestem z problemem sama, w dodatku mój partner pali w domu - co też ,, pomogło" mi wrócić no nałogu.
Postaram się zawalczyć sama, jednak mimo wszystko, jeśli się czegoś dowiecie piszcie proszę!!!
Najłatwiej nakrzyczeć na pacjenta, trudniej zaproponować jakieś rozwiązanie...
Może mimo wszystko spróbuj jeszcze raz porozmawiać z tą neurolog? Wytłumaczyć, że zdajesz sobie sprawę, że palenie nie jest zdrowe, ale masz problem żeby rzucić, dlatego chciałabyś się wspomóc jakimś lekiem/suplementem w tej kwestii a nie wiesz czym możesz. Może tym razem spokojniej z Tobą porozmawia. A jeśli nie -może pomyśl o prywatnej wizycie u innego neurologa? Bo jednak konsultacja ze specjalistą byłaby najlepszym rozwiązaniem przed rozpoczęciem stosowania jakichkowiek środków.