28-03-2018, 00:30
(22-03-2018, 20:23)Miriam napisał(a): Może i można się przyzwyczaić do codziennych (lub częstych) iniekcji, ale jednym z ważniejszych dla mnie argumentów, który przesądził o wyborze tecfidery, był fakt, że Tecfidera, w przeciwieństwie do leków iniekcyjnych nie wymaga szczególnego przechowywania. Biorąc pod uwagę mój tryb życia, to że znaczną część miesiąca spędzam w podróży, nie wyobrażam sobie przechowywania leków w chłodzie.
Miriam, sdoprecyzuję, bo to nie do końca tak jest. Zastrzyków też nie trzeba przez cały czas trzymać w szczególnych warunkach. Np.:
Cytat:Lek Copaxone, ampułko-strzykawki można jednorazowo przechowywać w temperaturze pokojowej do 1 miesiąca. Po okresie 1 miesiąca, jeżeli ampułko-strzykawki nie zostały zużyte i nadal znajdują się w oryginalnym opakowaniu, muszą być ponownie umieszczone w lodówce.źródło: ulotka
Cytat:Jeśli nie ma dostępu do lodówki, wstrzykiwacz AVONEX PEN można przechowywać w temperaturze pokojowej (15°C – 30°C) nie dłużej niż przez siedem dni.źródło: ulotka
Becia, co do wyboru leków - wiele zależy od tego, w jak dalekiej przyszłości planujesz macierzyństwo. Jeśli w dalszej (np. kilka lat) - zdecyduj na podstawie tego, co jest dla Ciebie wygodniejsze. Najwyżej zaplanujesz w odpowiednim momencie odstawienie leku lub zdecydujecie z lekarzem o zmianie na Copaxone przed rozpoczęciem starań o zajście w ciążę. Natomiast jeśli to kwestia np. kilku miesięcy - wydaje mi się, że nie warto rozpoczynać leczenia lekiem, którego nie można brać w trakcie ciąży. Lepiej wstrzymać się z leczenim lub od razu zdecydować na Copaxone.
Ostatecznie - wszystkie wątpliwości warto, żebyś przegadała z lekarzem