(18-05-2018, 09:46)hela napisał(a): Ja nie miałam, i też nie słyszałam żeby w diagnostyce sm wykonywali ech serca
No ja też nic takiego nie słyszałam. Choć niektórzy jakąś tam diagnostykę naczyniową mieli...hmm
(18-05-2018, 11:05)le Fer napisał(a): Nawet nie słyszałem o echu przez przełyk. Robiono mi echo przed podejściem do CCSVI i przed każdą dawką Mitoxantronu, ale zawsze normalnie, przez macanie po klacie. W rodzinie mam pacjenta, który od lat walczy z problemami kardio, i on miał echo robione przez przełyk, tylko przed jedną operacją. A operacji miał już chyba z 50.
Z zainteresowaniem przeczytałem Twoją całą opowieść i faktycznie, trudno nie uznać, że to skomplikowany przypadek. I tak sobie myślę, czy to czasem nie jest tak, że problemy spowodowane jakąś chorobą powodują zaostrzenia się objawów neuro, które występują niezależnie od reszty. Wymagałoby to dokładnego przebadania całego człowieka. I wtedy potrzebny byłby lekarz na tyle cwany, żeby powiązać wszystkie dolegliwości i znaleźć możliwe powiązania między nimi.
Czy to SM? Nie wiem, nie jestem lekarzem, nie mogę w żaden sposób robić diagnozy. Chociaż zastrzygłem uchem na wieść o naczyniopochodnych zmianach. Jakoś dziwnie często wydają mi się mieć związek z problemami neuro. Oczywiście mogę się mylić.
Życzę powodzenia, wytrwałości i determinacji w rozwiązaniu tych problemów. Nie załamywać się, nie płakać, robić to, co trzeba. Do ataku!
Tak szczerze sama nie wiem co mam o tym myśleć w kontekście tego co we mnie siedzi. Zgłupiałam już całkiem. Tak szczerze, to od 2017 r czuję się b.dobrze. ( choć są pewne jakieś objawy)
Wczesniej ogólnie czułam się też dobrze ( tylko ból jednej części ciała ( co jakiś czas innej)
mnie męczył też psychicznie)
Myślałam, że bd mieć kontrolny rezonans a tu szpital.
Zaufałam lekarzowi.
W sumie nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale wydaje mi się, że tak. Echo, przez przełyk. Pamietam, bo się wystraszyłam bo mam problem z połykaniem ( fobia)

Mam mieć rezonans. Punkcje, jak bd nowe zmiany. I powyższe badanie. Nie wiem czy na pewniaka czy w zależności od rezonansu.
Na innym forum dowiedziałam się, że to łaczy się z przetrwałym otworem owalnym serca (???)
Nie wiem czy to o to chodzi na pewno. Daje zmiany w głowie ale czy demielinizacyjne? ( na pewno naczyniopochodne) ja mam: mogące odpowiadać zmianom demielinizacyjnym lub niespecyficzne naczyniopochodne.
Oficjalnie miały być demielinizacyjne.
Nie chce sobie robić nadzei, i tak wbiłam to sobie do głowy aż za bardzo.
Dzięki za odp i miłe słowo.
Pozdrawiam