Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poczekajcie na mnie ;)
Cytat:You have my sword! Duży uśmiech

Co do leczenia..  jest to badanie kliniczne leku które zaczęło się rok temu w styczniu w USA.. od razu mówię, tak zdaje sobie sprawę że ktoś coś na mnie będzie 'testował'.

Dostałem formularz mający ~30 stron (mam go przy sobie gdyby ktoś coś chciał dokładniej) wszystko w nim jest opisane, jak przebiega program.
Ale do brzegu.. w badaniu są dwie grupy osób i dwa leki. Pierwszym z nich jest ten którego działanie jest sprawdzane (porównywane z tym drugim), a drugi to lek który ma być punktem odniesienia dla leku testowanego. I tak pierwszy to Ublituximab, który ma być podawany we wlewach co pół roku, drugi to Teriflunomid i ten jest w formie doustnych tabletek codziennie. Każda z grup dostaje też dodatkowo placebo w zależności którym lekiem jest leczona albo placebo we wlewach albo w tabletkach.

Plusem jest też to że dość mocno jest kontrolowany stan zdrowia podczas całego trwania programu, jest sztywny harmonogram wizyt (obowiązkowych) i dodatkowo prowadzi się pamiętnik.. tzn dzienniczek ale jeszcze go nie mam i nie zostałem przeszkolony Oczko

Po 96 tyg. leczenia następuje procedura usunięcia leku z organizmu - bo jak jest napisane Teriflunomid usuwa się samoistnie nawet do dwóch lat.

Leczę się w Zabrzu na 3 Maja, tam mnie przekierowała pani neurolog która mnie badała w szpitalu w Gliwicach a także został mi polecony przez znajomych lekarzy itp.

Generalnie jak mówiłem jestem świadom 'testu' ale jako że mogę się wycofać i przejść na leki podstawowe postanowiłem spróbować tym bardziej że obie grupy są leczone. Czytałem źródła które dostałem w formularzu na stronie 'sponsora' tej zabawy o jego leku i o drugim leku w internetach. Plus seria pytań i rozmowa z doktor prowadzącą. Po kilku dniach zdecydowałem się że spróbuje jeżeli po pół roku nie odpadnie mi noga albo nie wyrośnie 3 ręka, a będę czuł się dobrze to dojadę do końca.

Podchodzę do wszystkiego z dystansem i rozwagą, więc nie obrażę się ani nie będę stawiał, możecie śmiało pisać co o tym sądzicie i ew. pytać. Oczko
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Poczekajcie na mnie ;) - przez xerion7 - 26-05-2018, 08:49
RE: Poczekajcie na mnie ;) - przez JustynaS - 26-05-2018, 09:13
RE: Poczekajcie na mnie ;) - przez mufa - 26-05-2018, 09:32
RE: Poczekajcie na mnie ;) - przez xerion7 - 26-05-2018, 10:27
RE: Poczekajcie na mnie ;) - przez JustynaS - 26-05-2018, 11:22
RE: Poczekajcie na mnie ;) - przez agica - 26-05-2018, 11:41
Poczekajcie na mnie - przez hela - 26-05-2018, 13:17
RE: Poczekajcie na mnie ;) - przez Joanna - 26-05-2018, 13:49
RE: Poczekajcie na mnie ;) - przez kasia1312 - 27-05-2018, 07:53
RE: Poczekajcie na mnie ;) - przez klaudia26 - 27-05-2018, 09:39