13-07-2018, 09:51
(12-07-2018, 16:48)krzysiek napisał(a): Joanno, dzięki za link, na pewno się rozejrzę po tamtym forum. Patryku, dzięki również, właśnie o tego typu konkrety mi chodziło
.
Czy zakres refundowanej opieki medycznej różni się w zależności od landu, czy też wszędzie jest on jednakowy?
Zakres swiadczen rozni sie w zaleznosci od tego, w jakiej ubezpieczalni (Krankenkasse) sie ubezpieczysz. Podczas podejmowania pierwszej pracy, nie posiadajac ubezpieczenia mozesz rozejrzec sie za panstwowymi ubezpieczalniami, zadzwonic do nich, a przysla ci formularz do wypelnienia, lub po prostu spytac pracodawcy czy jakies posiada, bo zazwyczaj pracodawcy maja z ubezpieczalni, w ktorej najczesciej ubezpieczeni sa pracownicy, lub w ktorej sam jest ubezpieczony. Roznice w swiadczeniach, z tego co wiem nie sa duze. Glowna lista swiadczen obejmuje wszystkie ubezpieczalnie np. Jeden wozek inwalidzki w zyciu itp. Zauwazalne roznice najczesciej sa w stomatologii- ile z kwoty leczenia jest w stanie pokryc ubezpieczyciel. Ogolnie wszystke panstwowe sa korzystne. Land nie ma tu duzego znaczenia. W zaleznosci od landu roznia sie niektore swiadczenia socjalne, ale to cie raczej nie interesuje.

. Patryku, dzięki również, właśnie o tego typu konkrety mi chodziło