27-07-2018, 23:01
(26-07-2018, 11:11)igreeeczka@wp.pl napisał(a): Dziękuję bardzo za odpowiedzi mój neurolog też zalecał poród naturalny ale wolałam się upewnić jak było u was
Witam serdecznie,
Mam nadzieję, że żadnej z was nie skrzywdzę moim wpisem, ale powiem szczerze, że dziwię się kiedy słyszę lub czytam o stosowaniu copaxone podczas ciąży. Przecież to jest chemia! I to że ktoś stosował i urodził zdrowe dziecko nie znaczy, że w późniejszym okresie nie będzie powikłań. Zresztą badania in vivo wskazują, że stosowanie copaxone powodowało u szczurów rodzenie młodych z wadami. Zresztą FDA ogólnie dla każdych leków na sm daje kategorię C.
Jestem trochę w podobnej sytuacji, ponieważ staramy się z mężem o dziecko. Brałam avonex, który można brać do zobaczenia "2 kresek", ale w lutym odstawiłam, bo skoro lek ten daje szereg skutków ubocznych, to jak można to stosować w najważniejszym etapie zapłodnienia i dzielenia się komórek? Oczywiście jest to każdego indywidualna spraw, ale skoro decydujemy się na dziecko może bądźmy bardziej rozsądni...
Kolejna sprawa, to cc w żaden sposób nie wpływa na chorobę i ew. rzut. Jestem po 2 cc i wszystko było ok.
Powiem szczerze, że też mam obawy, tym bardziej, że od kilku dni mrowi mnie prawy policzek, ale cóż, pożyjemy zobaczymy.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za ciężarne i te które się starają