Wyczytałam dzisiaj w artykule, że w Ameryce jest coś takiego jak neurofitness, czyli klub w którym wykonuje się ćwiczenia mające na celu utrzymanie szarych komórek w formie. Podobno nawet tradycyjne siłownie wprowadziły też tego typu ćwiczenia, takie 2 w 1. Wymieniono najbardziej popularne aplikacje na smartfon: Lumosity, Elevete, Peak, Personal Zen, Brain Trainer Special, Cognifit Brain Fitness, Neurogra.
Test pamięci można wykonać tutaj: cogniciti.com/TestCentre/P300
Poradniki autorstwa dr Garry'ego Small:
- "Program profilaktyczny przeciwko chorobie Alzheimera: utrzymuj mózg w zdrowiu do końca życia",
- "Młodszy mózg w dwa tygodnie",
- "Biblia pamięci".
Ważny, jak dla mnie, cytat: " Przede wszystkim trzeba przełamywać rutynę. Najważniejsze w treningu mózgu jest próbowanie nowych rzeczy, tak by wybić mózg z utartych schematów działania."
Raczej artykuł dotyczy choroby Alzheimera, ale pamięć zawsze można poćwiczyć. Może ktoś skorzysta. Szczerze, sama jeszcze nie testowałam tych aplikacji. Muszę potestować.
Źródło : Tekst Katarzyna Trębacka, Magazyn "beactive" Nr 10 Październik 2018, Neurofitness. jak trenować mózg? str. 6-9.
Test pamięci można wykonać tutaj: cogniciti.com/TestCentre/P300
Poradniki autorstwa dr Garry'ego Small:
- "Program profilaktyczny przeciwko chorobie Alzheimera: utrzymuj mózg w zdrowiu do końca życia",
- "Młodszy mózg w dwa tygodnie",
- "Biblia pamięci".
Ważny, jak dla mnie, cytat: " Przede wszystkim trzeba przełamywać rutynę. Najważniejsze w treningu mózgu jest próbowanie nowych rzeczy, tak by wybić mózg z utartych schematów działania."

Raczej artykuł dotyczy choroby Alzheimera, ale pamięć zawsze można poćwiczyć. Może ktoś skorzysta. Szczerze, sama jeszcze nie testowałam tych aplikacji. Muszę potestować.
Źródło : Tekst Katarzyna Trębacka, Magazyn "beactive" Nr 10 Październik 2018, Neurofitness. jak trenować mózg? str. 6-9.