11-09-2018, 18:30
(10-09-2018, 21:28)Natasza napisał(a): Na podstawie art. 20 ustawy o rehabilitacji
Osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia:
- w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, nie częściej niż raz w roku,
- w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.
Skupmy się na punkcie 2
Ekwiwalent jak za urlop wypoczynkowy. U mnie w pracy pisze wniosek opierając się na tym artykule i przedstawiam skierowanie na oddział. Na liście obecności mam wpisane nieobecność usprawiedliwiona płatna.
Ja teraz nie otrzymuję skierowania, zmieniłam placówkę, bliżej domu i w tym ośrodku akurat nie dostaję skierowania na oddział. W każdym razie, będę powoływać się na tę ustawę, będę rozmawiać po stażu z pracodawcą. Mam jeszcze trochę czasu, ale wiem że muszę być dobrze przygotowana do tej rozmowy. Dziękuję za pomoc.