(13-08-2016, 11:44)le Fer napisał(a): Już wyjaśniam. Rezonans żył jest częścią pakietu CCSVI w Medicover. Ma to tę zaletę, że jest przeprowadzane celowo, w zamiarze ewentualnego zdiagnozowania takiego zwężenia. Mam wrażenie, że skierowanie od neuro przez NFZ trochę mija się z celem, bo prawdopodobnie z założenia nic nie wykryje. Podobne wrażenie ma wielu ludzi na całym świecie. Charcot, pionier neurologii, odkrył w połowie XIX wieku związek między MS a układem krwionośnym. A to trochę zmienia postać rzeczy, no nie?Ten pakiet w Medicover to rezonans żył i zabieg? i za obie rzeczy łącznie płaci się około 8 tys., tak? Czy można u nich na początku zrobić sam rezonans pod tym kątem i dopiero później podejmować decyzję co dalej? Chętnie sprawdziłbym jak się sprawy mają w żyłach, ale na razie nie jestem przekonany do zabiegu. Zwłaszcza, że rozważamy także przeszczep w Katowicach. Natomiast samo sprawdzenie chciałbym wykonać, żeby mieć więcej danych do podejmowania dalszych decyzji o leczeniu.
Tak, IVOUS jest jak gdyby ostatecznym badaniem diagnostycznym. Wykonuje się to już w zasadzie uruchamiając całą procedurę, bo przez żyłę pachwinową wprowadza sie do środka cewnik, którym trzeba odwiedzić cały system w szyi. To badanie daje obraz podobny do rezonansu, tyle, że w czasie rzeczywistym. Jeżeli odkryje on jakieś problemy, to wtedy można robić angioplastykę i takie tam.
Pewnie, że dam znać, jak tylko sie dowiem.
Jeśli mogę spytać - czemu zdecydowałeś się akurat na Medicover?