Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witajcie
(13-09-2016, 20:13)Monika napisał(a): Cześć. Czy Twój narzeczony jest pod opieką neurologa? Czy rezonans miał robiony w szpitalu czy robiliście to badanie sami, odpłatnie? Co było powodem rezonansu? Są osoby, które mają w mózgu zmiany demielinizacyjne (te wskazujące na stwardnienie rozsiane) ale nigdy nie rozwinie się u nich choroba.

To forum nie jest tylko dla chorych, ale także dla bliskich i rodzin. Z resztą jak poczytasz wypowiedzi innych osób- zobaczysz jak wiele znaczy w chorobie zainteresowanie i wsparcie ze strony otoczenia, rodziny, partnera/parterki, przyjaciół itp. Dlatego robisz coś wspaniałego dla Twojego Narzeczonego szukając informacji na własną rękę.
Pytaj śmiało o wszystko, co Cię niepokoi, czego nie wiesz - wiele osób na pewno chętnie podzieli się swoją wiedzą.
A przede wszystkim - nie bój się. Gdy słyszy się diagnozę - często ludziom wali się świat. Ale po czasie okazuje się, że z tą chorobą można normalnie żyć, realizować marzenia, pracować, uczyć się, być rodzicami  Uśmiech itp. Warto jednak zadbać o jak najszybsze leczenie. Im szybciej podjęte - tym bardziej skuteczne.

Jak rozumiem - na razie Twój narzeczony miał tylko rezonans? Faktycznie wynik może wskazywać na stwardnienie rozsiane. Najprawdopodobniej lekarz zleci dodatkowe badania, żeby potwierdzić lub wykluczyć tę diagnozę (np. punkcję lędźwiową) Czy macie termin w szpitalu na dalszą diagnostykę?

No więc tak. Rezonans robiliśmy prywatnie. Powód? Mój narzeczony starał się dostać do policji , jednak kiedy na komisji został odrzucony z powodu jakiegoś odruchu Babińskiego poszedł do naszego "miejscowego neurologa", który powiedział że najlepiej zrobić rezonans , żeby to wykluczyć i móc się odwołać. Pojechaliśmy więc na rezonans no i po 2 tygodniach dostaliśmy taki opis badania. W sumie pierwsza je przeczytałam , nie rozumiałam nic. Wpisałam jak to zwykle się robi w google no i mnie zamurowało. To stało się tydzień temu. Narzeczony poszedł do "miejscowego" neurologa, który w sumie nic nie powiedział , nigdzie nie skierował , podał mu tylko  telefony do innych neurologów: w Łodzi i Grudziądzu. Przez kilka dni w domu panowała cisza. Ja nie naciskałam , bo wiem że on też jest przerażony tym wszystkim. 
W końcu wczoraj zaczął dzwonić i umawiać się na wizyte?? Co teraz nastąpi ?? Będzie miał jakieś badania ?? Szpital ??? 
Czytam wszędzie gdzie się da o tym. Chce jak najwięcej wiedzieć i być przygotowana. Wiedzieć czy konieczna jest dieta , może witaminy? Jeśli jakiekolwiek proste rzeczy mogą pomóc chce się właśnie o tym dowiedzieć i być dla Niego wsparciem . 

Jak długo czekaliście na diagnozę?? Ty te zmiany demielinizacyjne oznaczają tylko i wyłącznie SM ?

(13-09-2016, 21:42)reni napisał(a): Cześć. Mimo najszczerszych chęci nikt nie powie Ci na 100% tylko na podstawie opisu rezonansu czy to stwardnienie rozsiane Smutny Nawet lekarz bez dodatkowych badań nie da rady. Smutny
Ale jak masz jakieś inne pytania to chętnie odpowiem. Trzymaj się dzielnie i pamiętaj, że stresy są teraz szkodliwe dla Waszego Maleństwa. Który to miesiąc? Uśmiech

Dziękuje :Uśmiech

Właśnie potrzebowałam z kimś porozmawiać. Mój partner , nie chce o tym rozmawiać- wiem że to skutek stresu. Nie chce też żeby ktokolwiek wiedział, wiec szukałam forum , żeby porozmawiać z kimś , kto przez to przechodził , bądź przechodzi. 

Staram się nie stresować, teraz jest już lepiej . Gorzej było na samym początku. Wiadomo , nie jest to jeszcze diagnoza , ale wszystko jest szokiem .

A w ciąży jestem w połowie 6 miesiąca.  dziękuje za odpowiedź.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Witajcie - przez minik89 - 13-09-2016, 19:52
RE: Witajcie - przez Monika - 13-09-2016, 20:13
RE: Witajcie - przez minik89 - 14-09-2016, 07:09
RE: Witajcie - przez Piotr - 14-09-2016, 12:10
RE: Witajcie - przez reni - 13-09-2016, 21:42
RE: Witajcie - przez Joanna - 14-09-2016, 08:20
RE: Witajcie - przez minik89 - 14-09-2016, 13:16
RE: Witajcie - przez Piotr - 14-09-2016, 15:34
RE: Witajcie - przez reni - 14-09-2016, 14:02
RE: Witajcie - przez minik89 - 14-09-2016, 14:19