07-02-2019, 20:50
Hej. Byłam 3 lata na Copaxonie. 15 stycznia dostałam zamiennik - Remurel. Czytałam na grupach , że ludzie różnie znoszą zamianę. Myślałam ,że ktoś tu dosłownie ściemnia. Po 1 zastrzyku, już wiedziałam , że mieli racje. Zaczęło się od dreszczy i gorączki. Z każdym zastrzykiem było coraz gorzej. Po 6 zastrzyku przestałam chodzić, ponieważ spastyka tak się mocno nasiliła. Oprócz spastyki pojawiło się zmęczenie. Było tak ciężkie, że 2 razy musiałam się zwalniać z pracy. Moje objawy po Remulerze : dreszcze, gorączka, spastyka, mega zmęczenie, ból głowy do 48 godzin , ból brzucha ( bardzo silny, nie mogłąm wstać z łóżka) a na koniec dostałam strasznej opryszczki. Zdaję sobie sprawę , że każdy z nas jest inny. Każdy inaczej reaguje. Ale mam prośbę. Jeśli coś się z Wami dzieje na tym leku to wszystko zgłaszajcie do swojego lekarza prowadzącego. Również napiszcie do https://www.ptsr.org.pl/kontakt,268.asp i do Pani Magdalena Fac-Skhirtladze. PTSR będzie pisało do NFZ aby przywrócili nam Copaxone. Powinniśmy mieć wybór czy chcemy mieć generyk czy dalej Copaxone. Pozdrawiam Was. Jeśli macie jakieś pytania , piszcie śmiało.