19-02-2019, 23:27
(19-02-2019, 23:13)Anka napisał(a): Poziomka ja mam przepukliny w ledzwiowym. Bylo tak ze bol uniemozliwial mi wstanie z lozka czy dyskomfort w chodzeniu.
Co ci dolega konretnie? Jakie masz objawy?
Z tego co tu na forum czytalam to nie spotkalam sie zeby podczas diagnozy robiono mri odcinka ledzwiowego.
Ale moge sie mylic.
Napisz cos o sobie. Masz juz diagnoze?
Właśnie nadrobiłam zaległości w dziale przywitań ;
Mam już diagnozę, lecz jest to dla świeża sprawa. Mam też małą przepuklinę w odcinku lędźwiowym, która kiedyś mi dokuczała i boję się, że pomylę objawy jej z rzutem. Z uwagi na rozłożony w czasie proces diagnozy i brak ognisk 'wzmocnionych po kontraście' w MRI, lekarze przez rok zastanawiali się, czy zaliczyć mnie do grona SM-owców. Ostatecznie stwierdzili, że tak, lecz przez wcześniejsze podejrzenia różnych chorób (toczeń, nerwica) cały czas mam wątpliwość, czy na pewno się nie pomylili :
Nigdy nie miałam zaniku widzenia, jedynie ból pozagałkowy, czasami pojawiała się mgła. Miałam też drętwienia, osłabienia siły mięśni głównie lewej strony ciała (ręka, brzuch, noga). Czasami te odczucia były silniejsze, raz mniej dokuczliwe. Choć najgorszym do zniesienia jest dla mnie odczucie przechodzącego prądu po ciele - łaskoczącego, piekącego, swędzącego. Najbardziej piekły mnie dłonie i stopy. Wówczas neurolog stwierdził, że jest to rzut i klamka zapadła.