18-03-2019, 16:39
(18-03-2019, 16:07)anathema napisał(a): witam wszytskichSama jestem kosmetyczka, nie umiem ci odpowiedziec czemu odmowiono ci zabiegu. Nie umiem bo ogolnie przyjeto zasade podobnie jak z ciaza ze choroby autoimunnologiczne sa przeciwskazaniem przy sm.
od 3 lat mam zdiagnozowane sm, jestem w programie z tec, czuje sie bardzo dobrze , nie mam żadnych objawów. od brania leku nie miałam ani jednego rzutu. badania są ok.
od kiedy zdiagozowano u mnie sm zaczełam bardziej o siebie dbać. Cwiczyć lepiej się odzywiać i korzystać z zabiegów "upiększających" typu masaże , maseczki u kosmetyczki, peelingi u kosmetyczki. Jakis czas temu zainteresowałam się nićmi liftingującymi i kwasem hialuronowym. i tu pojawia się problem.....kosmetyczka poinformowała mnie że sm jest przeciwskazaniem.....aale nie potrafiła mi powiedzieć dlaczego....czy chodzi o leki, o postac sm.....??? nie chce aby ktos mnie zle zrozumiał...nie chce robić wielkich ust czy policzków.....chodzi o napięcie skóry na czole...stres związany z ta chorobą , mój wiek zrobił swoje.....
Mam pytanie do osób które może sie tym interesowały lub posiadaja wiedzę czy nici i kwas mogą mieć poważne konsekwencje..??jesli tak to jakie....
Proponuje spytac tez neuro.
Ja poki co czekam na info od mojej pielegniarki z programu czy uzyskala na szkoleniu jakies info odnosnie medycyny estetycznej a sm
Ja osobiscie robie sobie kawitacje, sonoforeze, kwasy, mikrodermabrazje i mezoterapie mikroiglowa.
Nie wiem czy podjelabym sie zabiegu obcej osobie z SM.
Wiem jedno zle reaguje na kwas glikolowy odkad biore Tec.
Zbyt mocne pieczenie czuje, takie jakiego wczesniej nie czulam.
Dodam, ze w trakcie nauki rozmawialam z nauczycielkami oraz pania dermatolog na ten temat.
Zadna nie umiala odpowiedziec na pytanie co sie stanie jak wykonam taki czy taki zabieg.
Kazda mowila ze nie bada sie osob z sm pod katem zabiegow.
Kazaly isc do neuro z tymi pytaniami.
Szperalam tu i tam zeby uzyskac jakies info ale chyba slabo szukalam bo niczego sie nie dowiedzialam.
Sa osoby z sm ktore robily botoks czy wypelnianie kwasem hialuronowym.
I nie odmowiono im zabiegu pomimo choroby.
Jak twoj neuro ma pewnosc ze zabieg ci nie zaszkodzi i sie zgodzi moze dac ci zaswiadczenie ze nie widzi przeciwskazan.
Wtedy latwiej bedzie ci znalezc kogos kto wykona zabieg.
Nawet w salonie tatuazu nie chca go wykonac osobie z SM
W szkolach ucza glownie wskazan i przeciwskazan do zabiegu, nie spotkalam ja wsrod swoich nauczycieli czy nauczycieli znajomych z innych szkol nikogo kto rozwinal by temat i wytlumaczyl dlaczego nie wolno wykonac zabiegu osobie z SM czy inna choroba autoimmunologiczna