(26-03-2019, 12:35)Hanka napisał(a): (26-03-2019, 11:33)Anka napisał(a): Ja robilam prywatnie bez kontrastu wyszly zminy.
Na wizycie prywatnej neurolog zaproponowal mi zebym poszla di niego na oddzial. Tam jednego dnia z kontrastem zrobili mi mri odcinek piersiowy a drugiego dnia mri glowy i szyji.
Mialam w dwa dni dwa mri zrobione.
Ponoc kontrast nie wplywa zle na organizm.
Ale moge sie mylic.
Ja po rocznym mri z kontrastem wrocilam sama autem do domu i sie czulam ok.
Czy sie oplaca robic cos na wlasna reke?
Kwestia czy ci szkoda kasy czy nie.
Ja osobiscie bym zrobila i z kontrastem
Jakby tfu tfu wyszlo ze masz zmiany i aktywne to przyjma cie na oddzial wczesniej raczej bo to rzut by byl
Dziekuje ci za odpowiedz. Mam za darmo w pakiecie ubezpieczeniowym (jedynie za kontrast musialabym zaplacic z kieszeni). Jak wazna jest szybka diagnoza jesli to rzut teraz? Od prawie 2 tyg stopniowo nasily sie objawy ale zawroty glowy i bole miesni zwalalam na nos innego. Natomiast teraz czuje sie tragicznie - powlocze nogami i brak sil, totalne oslabienie i mrowienie. Jak pojde znowu na SOR to bedzie to samo. Czy w czasie rzutu niezwlocznie nalezy podac sterydy
Najpierw i tak trzeva wykonać rezonans, żeby dowiedzieć się czy w ogóle iść w kierunku SM. Prywatny rezonans robiłam jeden raz i wyniki miałam po 2 dniach, a jak robiłam z NFZ to czekałam ponad tydzien na opis i płytkę.. Spokojnie, nie myśl narazie o sterydach i chorobie, może to wcale nie to a zupełnie coś innego. Wiem, że ciężko się uspokoić w takiej sytuacji ale spróbuj opanować nerwy i poczekać na rezonans i wizyte u lekarza. Jeśli chodzi o sterydy to ja przyjmowałam podczas 2 rzutów które na szczęście się wycofały,oczuwiscie są rzuty te mniejsze przy których nie trzeba sterydów w ogóle, ale w tych poważniejszych rzutach myślę ze należy przyjąć sterydy,bo to chodzi o poprawę naszego zdrowia i żeby pozostałości po tych rzutach były jak najmniejsze. Wszystkiego dobrego Hanka

PS. Napisz coś więcej o sobie, ile masz lat, skąd jestes

Pozdrawiam