27-03-2019, 09:07
(27-03-2019, 08:16)Hanka napisał(a):Przy tecfiderze najczęstszym skutkiem ubocznym jest tzw "flash" czyli mocne zaczerwienienie na skórze(które ustępuje po chwili, glownie dotyczy twarzy, ramion, rąk) a drugim takim są problemu z żołądkiem. Z tym że ja nie miałam problemów, jedynie ten flash mnie czasami dopadnie(ale idzie sobie z tym radzić np nie jeść tabletki na pusty żołądek tylko z posiłkiem, Jeść tlusto) jakbyś chciała więcej się dowiedzieć, to jest specjalny wątek poświęcony Tecfiderze(26-03-2019, 21:27)Beciaa05 napisał(a):(26-03-2019, 20:01)Hanka napisał(a):Ja tam trafiłam przez moją Panią doktor neurolog do której chodziłam z NFZ w innym mieście, ale tak się złożyło że również pracuje w centrum terapii i to ona postawiła mi diagnozę a tam załatwiła wszystkie dokumenty, mój rezonans itd(robiłam ten prywatnie bo mi na czasie zależało a mój wcześniejszy się przedawnil) a po jakoś 3 tyg dostałam telefon z centrum, że mam przyjechać na pierwszą wizytę i po odbiór leku. Dostałam tecfidere-są to tabletki. Na wizycie było badanie neurologiczne, wywiad, informacje jak przyjmować lek itd,pierwsza tabletkę przyjmowałam tam na miejscu przy lekarzu i czekałam 30 min czy będzie się coś dziać ale było ok więc do domu. Jeżdżę co miesiąc, a co 3 Msc robię badania (tzn badania krwi) i to chyba tyle. Będzie dobrze(26-03-2019, 19:25)Beciaa05 napisał(a):(26-03-2019, 17:57)Hanka napisał(a): Tak tak - jutro ide z neurolog pogadac :^ moj drugi problem to zmiany temp i koloru w stopy, ewentualnie gorac/zimno w nocy ale to juz mam 2 lata takze nie zwiazane z obecnymi objawami. Na SOR to jak zwykle - nerwica. Ja sie zastanawiam czy to cholera przejdzie czy postepuje cokolwiek to jest. Becia a ty gdzie sie leczysz?
Wlasnie tam gdzie masz wizytę, w Centrum Terapii SM w Katowicach,w maju minie rok od leczenia, w czwartek mam wizyte na której dostanę skierowanie na badania i pierwszy rezonans, który pokaże czy lek działapolecam Ci to miejsce bardzo, miły personel,lekarze(tam jest kilku dobrych neurologow specjalizujących się w SM, zdążyłam wszystkich poznać podczas wizyt) - znają się na swojej pracy i zawsze chętnie pomogą
To Becia bardzo sie ciesze, ze tam sie zapisalam
Jak to sie zaczelo u Ciebie i jak pokierowali Cie po 1wszej wizycie? Dlugo czeka sie na leki jakby co? Te skierowania co daja na rezonans to z NFZ?Bo kurde jestem tez zapisana do dr Klodowskiej w Neuro Care ale wydaje sie ze tam wszystko prywatnie :>
Mam zaczynac nowa prace za 3 tygodnie kurdeeee
Dzieki Becia jak info! Te Centrum wydaje sie naprawde fajne. Jeszcze mam tydzien oczekiwania :/ Mam nadzieje zdazyc zrobic rezonanse do wizyty. Ciesze sie ze jest opcja tabletek! Masz skutki uboczne?
A w nocy doszly rwace straszne bole miesni nog.. Nurofen nie pomagal, jakas tragedia! I dalej mam takie slabe nobi kurcze.. sama wata.. jakby miesnie sie wylaczyly