01-05-2019, 13:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2019, 13:18 przez baryla1969.)
Cześć Fruu. Ja zrobiłem sobie w tamtym roku ten stopień. Powiem tak, że według mnie lepiej byłoby jakby wypisał zaświdczenie lekarz od programy, ma większa wiedzę o chorobie i o tym co się dzieje w trakcie leczenia,nawet ą skalę EDSS wpisze, bo rodzinna to nie wiem czy wie o niej. A że jesteś w programie to jeszcze lepiej, bo wszystkie kwitki od niego też dostaniesz. U mnie opróć zaświadczenia chcieli też historię choroby w potwierdzonych kopiach, a że jestem w programie to też bez problemów dostałem na oddziale od doktorki wypis z całości leczenia. Im to naprawde nie sprawia problemu, nieraz wypisują i wiedzą o co chodzi. Nie wiem co będą chcieli u Ciebie tam w tym zespole ds. orzekania o niepelnosprawności, ale ode mnie jeszcze wzięli kopie (już niepotwierdzane ale do wglądu oryginały) kart informacyjnych ze szpitala, dodatkowo im dałem z leczenia uzdrowiskowgo, kopia dowodu osobistego. A co to daje, no zależy od stopnia jaki przyznają. Opróćz tego co kadrowa mówiła w pracy, to napewno ulga rehabilitacyjna, w tym odliczenie coroczne użytkowania samochodu jak masz, albo żona ma. Inne ulgi też, może mało znaczące ale jakieś zawsze ktoś znajdzie. Wedłuh mnie warto zrobić. Aha, gdzieś tam było, że jesteś honorowym dawcą krwi, to z racji tego masz w przypadku otrzymania skierowanie na leczenie udrowiskowe (sanatorium) przyspieszoną kolejkę w oczekiwaniu (ale tylko raz na 18 miesięcy). Ogólnie to jeżeli czas i praca Ci pozwala, a niedawno byłeś w szpitalu, to od rodzinnej można wziąć skierowania do szpitala uzdrowiskowego, jeszcze lepiej jakby wpisała że rehabilitacja. Czas oczekiwania do 6 miesięcy, a podreperować swoje zdrowie trzeba. Że teraz przepisy mają się zmienić to nie powiem co jaki czas będzie możńa składać ponowny wniosek o sanatorium o powrocie. Ja akurat w następnym tygodnie ide do doktorki, niech wypisuje, pół roku mija od zakończenia pobytu. Tak się roz[isałem, to dodam gwoli wyjaśnienia, stopień niepełnosprawnosci do leczenia uzdrowiskowego to akurat nic nie ma, tylko HDK.