22-05-2019, 12:17
(21-05-2019, 21:40)niki90 napisał(a): hejHej
Mam na imie Nikola
Kilka tygodni temu stwierdzono u mnie sm... Jeszcze to do mnie nie dotarlo...Zastanawiam sie czy podjac leczenie mialam pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego 9 miesiecy temu. Lekarz zaproponowal mi Tecfidera . Jeszcze nie podjelam decyzji. Czy jest kotos tu kto przyjmuje to kilka lat i widzi poprawe albo ma mniej zmian w mozgu? Czy ktos probowal zachodzic w ciaze biorac to ?
tez przeszłam zapalenie nerwu wzrokowego. Biorę Tecfidere od roku. Nowych zmian brak,badania ok. Myślę że warto zacząć leczenie, czym szybciej tym lepiej. Jeśli chodzi o ciazę też się tego obawialam i dużo pytałam o to, bo też chciałabym zostać mama za parę lat. Lekarz powiedział, że jeśli będę miała takie plany to po prostu odstawiamy lek na czas ciąży, albo mówił coś o możliwości zmiany leku i w czasie ciąży brać inne lek w postaci zastrzykow, który jest bezpieczny dla dziecka. Jeśli chodzi o skutki uboczne to głównie zaczerwienienie skóry, później problemy żołądkowe ale wiadomo każdy inaczej reaguje i nie u każdego te skutki się pojawia. Zacznij leczenie.