Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak wzmocnić żyły?
(04-07-2019, 20:21)belanna napisał(a): Miriam, siostro... Oczko
Tak z ciekawości - skąd Ci w końcu tę krew pobrali i gdzie zakładali wenflony? Ja mam tylko jedną żyłę na dłoni, która się jeszcze do czegoś nadaje i zastanawiam się, co będzie, jak ona też padnie. Becia wspominała tu coś kiedyś o stopach...
Notabene kiedy miała operację i na sali przedoperacyjnej zaczęłam narzekać, gdzie mi założą wenflon do znieczulenia, to anestezjolog powiedziała do mnie: Proszę pani, my anestezjolodzy zawsze znajdziemy sposób, żeby się wkłuć; proszę sobie wyobrazić, jak przywożą pacjenta w zapaści z ciśnieniem 60/30, a my musimy sobie dać radę". No ale pielęgniarki przy moich żyłach wymiękają Oczko
Ale generalnie podpinam się pod pytanie.

Jak byłam kiedyś na zabiegu chirurgicznym to ostatecznie się poddali i założyli mi wenflon dla dzieci.
Jak byłam na kroplówkach z solu dwa lata temu to zaiste wylądowałam ostatniego dnia z wenflonem w stopie, ale najpierw kazali mi je wymoczyć w gorącej wodzie żeby żyły wylazły na wierzch, a i tak był problem (a przeszłam po kolei oba doły łokciowie i obie dłonie).
Mam jedną w miarę sensowną żyłę w lewym dole łokciowym, więc wszyscy celują w tę najczęściej, ale ostatnio wenflon nie wszedł nawet do połowy, w prawym dole łokciowym żyła idzie w poprzek, więc nawet nie próbują. Ogólnie bieda. Pielęgniarka próbowała mi się wkłuć w przedramię, ale w ogóle nie trafiła w żyłę, więc mam dzisiaj elegancki krwiak w tym miejscu.

Doszłam do wniosku, że gdyby mnie czekały znowu jakieś kroplówki z solu to chyba na dzień dobry poproszę o wkłucie centralne, ale potem poczytałam o powikłaniach, więc uznałam, że może jednak spróbuję coś podziałać z żyłami Oczko
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Jak wzmocnić żyły? - przez Miriam - 03-07-2019, 19:28
RE: Jak wzmocnić żyły? - przez klaudia26 - 03-07-2019, 20:56
Jak wzmocnić żyły? - przez hela - 03-07-2019, 21:13
RE: Jak wzmocnić żyły? - przez belanna - 04-07-2019, 20:21
RE: Jak wzmocnić żyły? - przez Miriam - 04-07-2019, 20:37
Jak wzmocnić żyły? - przez hela - 04-07-2019, 21:11
RE: Jak wzmocnić żyły? - przez sloneczko25 - 05-07-2019, 16:12
RE: Jak wzmocnić żyły? - przez calour - 02-12-2024, 12:20
RE: Jak wzmocnić żyły? - przez Parkowa - 02-12-2024, 13:21

Skocz do: