10-07-2019, 21:39
(10-07-2019, 21:26)Joanna napisał(a):(10-07-2019, 21:03)Beciaa05 napisał(a):(12-05-2018, 20:02)Beciaa05 napisał(a): Hej KochaniCo polecacie na spastycznosc? Od paru dni mam bardzo spięte mięśnie nóg i czuję sztywność, po lekkim masażu puszcza ale wraca niestety podczas chodzenia również. We wtorek mam wizyte to poproszę chyba o jakiś lek bo dokucza mi to (no być może przejdzie ale tam na wszelki wypadek zapytam) , co Wy braliście bądź bierzecie? Proszę o podpowiedzi, Pozdrawiammam takie pytanie odnosnie spastyki. Czasem mam uczucie sztywnych nóg, bolą mnie mięśnie ale nie mam ograniczonych ruchów. Gdzieś wyczytałam, że spastycznosc mięśni to jeden z objawów SM. Z tym że wyczytałam że spastyka to wtedy gdy nie można żadnego ruchu wykonać np zgiac nogi. Nie wiem czy u mnie to spastyka czy po prostu nogi się tak zachowują po wysiłku. Ktoś z Was odczuwa/odczuwal takie coś, jak objawialo się to u Was? Miłego wieczoru
(12-05-2018, 20:02)Beciaa05 napisał(a): Hej KochaniCo polecacie na spastycznosc? Od paru dni mam bardzo spięte mięśnie nóg i czuję sztywność, po lekkim masażu puszcza ale wraca niestety podczas chodzenia również. We wtorek mam wizyte to poproszę chyba o jakiś lek bo dokucza mi to (no być może przejdzie ale tam na wszelki wypadek zapytam) , co Wy braliście bądź bierzecie? Proszę o podpowiedzi, Pozdrawiammam takie pytanie odnosnie spastyki. Czasem mam uczucie sztywnych nóg, bolą mnie mięśnie ale nie mam ograniczonych ruchów. Gdzieś wyczytałam, że spastycznosc mięśni to jeden z objawów SM. Z tym że wyczytałam że spastyka to wtedy gdy nie można żadnego ruchu wykonać np zgiac nogi. Nie wiem czy u mnie to spastyka czy po prostu nogi się tak zachowują po wysiłku. Ktoś z Was odczuwa/odczuwal takie coś, jak objawialo się to u Was? Miłego wieczoru
W momentach kiedy męczyła mnie spastyka, to brałam lek "Tizanor" lub "Baclofen" . Pomagały. Lekarz przepisuje na receptę. Obecnie nic nie biorę bo od dłuższego czasu mam spokój.
Mnie rok temu dokuczala, dłuższy czas był spokój i teraz się znów pojawiła. Dzięki, pogadam z lekarzem może przepisze na wszelki wypadek żeby mieć i w razie czego się wspomóc.