06-10-2019, 12:17
(18-06-2019, 20:28)Beciaa05 napisał(a):(25-04-2018, 06:32)Beciaa05 napisał(a):Ja biorę tabletki anty już od prawie 3 lat, a na Tecfiderze jestem rok, pytałam neurologa przed leczeniem czy są jakieś przeciwwskazania to powiedział że to nawet lepiej ze biorę tabletki przy Tec. ( dostałam równiez tabelke na robienie comiesięcznych testów ciążowych ale ich nawet nie robię bo wiem że jestem zabezpieczona)(12-07-2017, 19:01)kajaczek napisał(a):(12-06-2016, 18:24)GosiaK napisał(a): W piątek miałam wizytę u ginekologa, chodziło tylko o receptę na tabletki antykoncepcyjne, które biorę już 2 lata. Moja lekarka była na zwolnieniu, przyjęła mnie inna osoba. Dostałam receptę, ale też wykład o tym, że przy SM branie tabletek nie jest odpowiedzialne, że mogą pogarszać stan zdrowia. Pierwszy raz o tym słyszę. W ulotce - też nie jest nic napisane na ten temat. Jak zaczynałam leczenie interferonem - neurolog mówił, żeby się zabezpieczać bo zastrzyki mogłyby szkodzić dziecki w przypadku ciąży. Powiedziała wtedy, że biorę tabletki antykoncepcyjne - nie powiedział, że nie mogę albo nie powinnam.
Teraz jestem głupia. Trafiłam na nawiedzonego ginekologa czy coś jest na rzeczy?
(05-07-2016, 14:44)Olivia88 napisał(a): Byłam wczoraj u neurologa, więc zapytałam bo mnie to męczyło. Powiedziała, żeby nie panikować. Twierdzi, że są różne doniesienia - niektórzy mówią, że hormony szkodzą, inni że pomagają. On u swoich pacjentek nie zauważył złego wpływu, a podobno wiele dziewczyn podczas leczenia bierze tabletki antykoncepcyjne. Chyba mu wierzę.
Myślę,że w waszym przypadku najlepsze byłyby takie tabletki/ antykoncepcja, która zawiera bardzo mała dawkę hormonów :
Przykładowo jak Vines
Cześć. Czy któraś stosuje tecfidere i tabletki antykoncepcyjne?
Też biorę tabletki antykoncepcyjne i Tecfidere.
Gdy wchodziłam do programu 2 lata temu zapytałam neurologa czy mogę brać tabletki antykoncepcyjne - powiedział, że nawet muszę, bo ciąża jest przeciwwskazana. Potem dogłębnie analizując CHPL Tecfidery znalazłam zapis, że nie wiadomo czy Tecfidera wpływa na działanie doustnej antykoncepcji i że lepiej stosować dodatkowe zabezpieczenie np. w postaci prezerwatywy. Przy którejś wizycie spytałam o to neurologa (innego niż ten pierwszy), który odparł, że skoro jest tak napisane to lepiej zabezpieczać się podwójnie, więc też tak robiłam. Ginekolog w ogóle nie potrafił się wypowiedzieć na ten temat, obracając pałeczkę, że może trzeba się zastanowić, czy antykoncepcja nie osłabia działania Tecfidery...
Miesiąc temu zauważyłam, że CHPL Tec zmieniła się i ten zapis zniknął, pojawiła się natomiast informacja:
"Badania indukcji enzymu CYP in vitro nie wykazały interakcji pomiędzy produktem leczniczym Tecfidera a doustnymi środkami antykoncepcyjnymi. W badaniu in vivo, jednoczesne stosowanie produktu Tecfidera oraz złożonych, doustnych środków antykoncepcyjnych (norgestymat i etynyloestradiol) nie prowadziło do istotnych zmian w ekspozycji na doustne środki antykoncepcyjne. Nie przeprowadzono badań interakcji z doustnymi środkami antykoncepcyjnymi zawierającymi inne progestageny, jednak nie wydaje się, by produkt Tecfidera wpływał na ich ekspozycję".
Więc od miesiąca nie zabezpieczam się dodatkowo