18-12-2016, 00:38
Najważniejsze, że objawy się wycofały.
U mnie też mowa wróciła do normy. Przez kilka miesięcy po rzucie korzystałam z pomocy neurologopedy, żeby nad tym pracować i się udało. Czasem mam tylko lekkie pogorszenia w tej kwestii. Tak samo jak u Ciebie, nie był to pierwszy objaw SM, niestety lekarze wcześniej łączyli objawy z innymi chorobami.
Oczywiście się leczę. Avonex przez ponad 2 lata, a gdy okazało się, że nie do końca działa - Copaxone.
Jak już sama pisałaś - nastawienie jest ogromnie ważne w naszej chorobie. Mimo wszystko - najgorsze masz już za sobą. Szok związany z diagnozą, poradzenie sobie z tą informacją etc. Dobrze, że szybko zakwalifikowałaś się do programu leczenia. Wiele badań potwierdza, że im szybciej zostaje ono wdrożone - tym jest skuteczniejsze. Teraz musi być już tylko lepiej!
U mnie też mowa wróciła do normy. Przez kilka miesięcy po rzucie korzystałam z pomocy neurologopedy, żeby nad tym pracować i się udało. Czasem mam tylko lekkie pogorszenia w tej kwestii. Tak samo jak u Ciebie, nie był to pierwszy objaw SM, niestety lekarze wcześniej łączyli objawy z innymi chorobami.Oczywiście się leczę. Avonex przez ponad 2 lata, a gdy okazało się, że nie do końca działa - Copaxone.
Jak już sama pisałaś - nastawienie jest ogromnie ważne w naszej chorobie. Mimo wszystko - najgorsze masz już za sobą. Szok związany z diagnozą, poradzenie sobie z tą informacją etc. Dobrze, że szybko zakwalifikowałaś się do programu leczenia. Wiele badań potwierdza, że im szybciej zostaje ono wdrożone - tym jest skuteczniejsze. Teraz musi być już tylko lepiej!