24-01-2020, 19:01
(24-01-2020, 18:07)bonners napisał(a): Hej,Mozesz miec zmiany w odcinku szyjnym czy piersiowym
Moje objawy to:
- oczy: pogorszenie widzenia, mroczki, robaczki migające, podwójne widzenie, widzenie rozproszonych promieni przy patrzeniu na latarnie wieczorem, kiepskie widzenie w nocy
- intymne: lekkie nietrzymanie moczu, problemy z erekcją, brak ochoty na seks
- ogólne: drżenie mięśni, brak samopoczucia/ depresja, lekkie problemy z trzymaniem rzeczy / pisaniem, częste mylenie słów przy czytaniu
- lewa noga: słabsza od prawej, szybko się męczy, mam wrażenie, że trochę mi zostaje w tyle
Badania:
- 2 razy MRI głowy: dwukrotnie bez zmian ogniskowych (robione na 1,5t i 3t)
- potencjały wzrokowe: wyszły źle na obie oczy (wydłużona latencja do 120)
- tężyczka: jest
- witamina D badana kilka razy: zawsze poziom bardzo niski
- badania fizykalne: 3 neurologów, nigdy nie stwierdzili jakichś problemów
Meritum:
Myślę, że moje objawy wpisują się w SM, potencjały wyszły mi źle, ale nie mam żadnych zmian w głowie. Ponadto, mam wrażenie, że objawy mi sie pogłębiają, ale zarówno moi bliscy jak i neurolodzy tego nie dostrzegają. Czy powinienem się jeszcze jakoś badać? Robić MRI odcinka szyjnego? Punkcji się boję. Co byście zrobili na moim miejscu?
Nie wiem czy przy sm mozna nie miec zmian demienilizacyjnych w glowie a np tylko odcinek szyjny
Skad jestes? Moze konsultacja u jakiegos speca od sm- mam na mysli nawet jechac pol Polski ale uzyskac opinie kogos kto zna sie na sm