Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciąża w trakcie przyjmowania leków
Wiem, że temat jest ważny dla wielu z Was, a z drugiej strony niewiele jest rzetelnych informacji i danych, więc podzielę się swoim doświadczeniem.
Otóż postanowiłam nie odstawiać Tecfidery przed zajściem w ciążę, mimo że opinie neurologów są bardzo podzielone (od „odstawić 3 miesiące wcześniej” do „brać do pozytywnego testu”). Oczywiście miałam obawy, czy to najlepszy możliwy wybór, ale wiedziałam, że odstawienie leków na czas starań wpędzi mnie tylko w niepotrzebny, dodatkowy stres. Ale do brzegu - zaszłam w ciąże ekspresowo, czuję się świetnie, a ciąża przebiega podręcznikowo. Zaczynam właśnie drugi trymestr, wszystko wskazuje na to, że dziecko jest zdrowe i brak przesłanek, jakoby leki brane na początku w jakikolwiek sposób wpłynęły na ciążę i dziecko. Nie wiem jeszcze kiedy wrócę do programu lekowego, ale mam ogromne wsparcie ze strony moich lekarzy. Oczywiście mój przypadek jest tylko dowodem anegdotycznym, ale jestem przekonana, że gdybym miała podejmować decyzję raz jeszcze podjęłabym identyczną.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Ciąża w trakcie przyjmowania leków - przez Luxar - 29-08-2019, 19:19
Ciąża w trakcie przyjmowania leków - przez hela - 29-08-2019, 21:22
Ciąża w trakcie przyjmowania leków - przez hela - 30-08-2019, 17:03
Ciąża w trakcie przyjmowania leków - przez hela - 30-08-2019, 18:30
RE: Ciąża w trakcie przyjmowania leków - przez Miriam - 05-02-2020, 23:52
Ciąża w trakcie przyjmowania leków - przez hela - 06-02-2020, 18:27

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości