07-02-2020, 18:32
(07-02-2020, 17:21)AdamD napisał(a): Od 2 dni do pozostałych objawów doszło mrowienie prawego policzka oraz pulsowanie co jakiś czas różnych mięśni np. raz prawego ramienia, innym razem lewego uda itp.Myślę że tylko pobranie płynu rdzeniowego może potwierdzić czy masz SM. I z pewnością nie jest to Ppsm bo ja mam tą odmianę . Od 20 lat miałam zcierpniete dłonie, pięć lat temu doszły stopy, dwa lata temu problemy z nogą, brak sił. Postać postępująca rozwija się latami.
Chyba nie ma się co dalej oszukiwać i szukać innych przyczyn niż SM, mimo iż wczoraj czułem się wyjątkowo źle i miałem (chyba nietypowy, bo nie znalazłem takiego objawu u chorych na SM, zresztą już go tu poruszałem) całkiem spory stan podgorączkowy, bo 37,9'C (wieczorem spadł do 37,2'C i się czułem jak zwykle ostatnio czyli też osłabiony ale tzw. jeszcze ogarniający). Tzn. trafiłem wątek gdzie pisaliście, że w sytuacjach pogorszenia czujecie zimne ręce i nogi itp., ja też tak miałem wczoraj, ale o podniesionej temp. nie pisaliście i nie wiem czy nie macie wtedy czy nie mierzyliście po prostu.
Umówiłem się na MRI głowy prywatnie na za 1,5tyg. ale jak te coraz to nowe objawy w takim tempie się pojawiają to nie wiem czy wcześniej nie wyląduje w szpitalu.
Kolejno te najważniejsze:
silne osłabienie (od końca listopada)
drętwienie rąk (od połowy grudnia)
spięte mięśnie łydek (od początku stycznia)
osłabienie lewego oka (od połowy stycznia)
mrowienie prawej strony twarzy (od kilku dni)
pulsowanie różnych mięśni (od kilku dni)