23-03-2020, 10:11
(22-03-2020, 19:39)Monika napisał(a): Pandemia koronawirusa wywarła ogromny wpływ na codzienne funkcjonowanie pacjentów ze stwardnieniem rozsianym. Nagle ograniczona została dostępność do lekarzy specjalistów, co spowodowało znaczne utrudnienia w prowadzeniu programów lekowych, a przed lekarzami prowadzącymi opiekę nad pacjentami z SM postawiono wiele nowych wyzwań terapeutycznych i organizacyjnych.Cześć .Nie wiem czy o to tu chodzi ale mam okulistę przełożone na nie wiem kiedy,neurologa na nie wiem kiedy,rehabilitację na nie wiem kiedy,mówią mi,że do specjalistów nie rejestrują.Mam czekać-dowiadywać się.Jak pytam kiedy się dowiadywać to pani mi mówi nie wie ,że już się specjaliści wypowiadają ,że to może trwać (korona wirus)nawet kilkanaście miesięcy,że spodziewają się nawet drugiej fali.
Jeśli ktoś z Was napotyka na jakieś problemy w leczeniu, macie jakieś wnioski/potrzeby związane z leczeniem w tej sytuacji - napiszcie proszę o tym w wiadomości prywatnej do mnie lub w tym wątku.
O wielu problemach już wiemy, natomiast na pewno nie o wszystkich.
Na wiadomości czekam do końca dnia we wtorek (24.03). Informacje zbieramy na prośbę Sekcji SM i Neuroimmunologii Polskiego Towarzystwa Neurologicznego, która próbuje poprawić sytuację chorych na SM w tym trudnym czasie. Zebrane informacje posłużą później m.in. temu, by przedstawić problem (i wypracować mechanizmy zaradcze) na forum Ministerstwa Zdrowia.