Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasilone objawy fizyczne a brak zmian w MRI
Witajcie!

To mój pierwszy post na forum, jeśli podobny wątek już istnieje, to przepraszam i proszę o jego przesunięcie.

Moja historia zaczęła się na początku 2019 roku – szłam sobie prostą drogą i nagle padłam jak długa To było trochę dziwne, dosłownie jakby mnie coś pocięło, jakbym nie poczuła swojej lewej stopy. Przy okazji połamałam rękę i nieźle się obiłam, więc miałam prawie 3 miesiące zwolnienia.

Po powrocie do pracy zauważyłam u siebie dziwne objawy: miałam słabsze nogi, ciężko mi było wchodzić po schodach,  nie mogłam wstać z przysiadu (jakby tyłek ważył tonę…) To takie uczucie, jakby tylne grupy mięśni były osłabione, trudno to opisać. Wmówiłam sobie, że to przez to długie zwolnienie i mniejszą aktywność fizyczną.

Krótko po tym zauważyłam u siebie drżenie – ogólne drżenie wszystkich grup mięśniowych (ale najpierw zwróciłam uwagę na kończyny górne). Na początku myślałam, że to przez stres, ten nieszczęsny wypadek, powrót do pracy, itp. Problem w tym, że obydwa te objawy są ze mną aż do dzisiaj, a to drżenie jest dodatkowo krępujące, bo sprawiam wrażenie osoby znerwicowanej, roztrzęsionej, mimo, że z natury jestem bardzo spokojna i opanowana.
Są też inne objawy, jak silne zmęczenie czy parastezje (przychodzą i odchodzą), ale te dwa opisane powyżej dominują, bo przez cały czas są obecne.

Zgłosiłam się w końcu do neurologa, później przyjęli mnie do szpitala. Wykluczyli różne choroby mięśni, tarczycy, wątroby, boreliozę, tężyczkę, niedobór B12, inne wyniki mam książkowe.  Neurochirurg wykluczył możliwość, że te objawy wynikają z  przepukliny w odcinku lędźwiowo – krzyżowym. MRI głowy nie ujawniło żadnych zmian ogniskowych i wypisali mnie do domu.

Być może wśród osób odwiedzających forum jest ktoś, kto miał podobne objawy? Wiadomo, SM jest chorobą „1000 twarzy”, ile osób, tyle historii. Ja nie jestem jeszcze zdiagnozowana, mam raczej racjonalne podejście do sprawy.  Czy według Waszych doświadczeń,  MRI głowy może nie wykazywać zmian przy potwierdzonych przez lekarzy deficytach neurologicznych?

Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia Uśmiech
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Nasilone objawy fizyczne a brak zmian w MRI - przez mishka82 - 12-06-2020, 17:26

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości