22-07-2020, 11:17
(21-07-2020, 20:14)Aga99 napisał(a):U mnie objaw Lhemitte'a czuję w plecach i czasami w stopach. Z powodu stresu rzeczywiście można mieć różne odczucia. Co do diagnozy...5 lat temu zaproponowano mi leczenie interferonem, ale odmówiłam i postanowiłam skonsultować to właśnie z dr Maciejowskim. On jest bardzo ostrożny w leczeniu i wtedy zadecydował, że trzeba mieć te zmiany pod kontrolą, tym bardziej że po solu przestały świecić, a innych dolegliwości nie miałam. Dopiero teraz ta sprawa z nogą Go zaniepokoiła i zaproponował leczenie Ocrelizumabem. Mam umówioną wizytę na 7 września. Suplementacja też jest bardzo ważna, u mnie poziom wit.D był na poziomie 7! Teraz biorę Vigantolette i wzrósł do 22. Biorę też B complex,wcześniej brałam tylko B12 ale z metylokobalaminą, czystą cholinę z inozytolem, Omega 3, ale trzeba zwrócić uwagę ile ma EPA, bo to jest ważne. Oczywiście nie wszystko stosuję na raz, ale dla mnie są to podstawowe suplementy. Wizyta w Katowicach nie należy do tanich, ale ma to swoje plusy, bo w cenę wliczone jest np. MRI, za które nie płacisz, a wiadomo, że to badanie szczególnie głowy z kontrastem wielokrotnie przekracza cenę wizyty. Ja za prywatne badanie płaciłam 700zł.(21-07-2020, 19:35)yasmina napisał(a): Aga, z rękami miałam podobnie, co prawda nie drętwiały, ale były strasznie wrażliwe na ciepło. Bywało, że nagle miałam uczucie jakby płoneły, chłodziłam wodą, kostkami lodu. Trwało to dość długo, przy tym były "przeczulone", przy myciu włosów miałam wrażenie, że dotykam drutu kolczastego, nie mogłam dotknąć klawiatury, kierownicy, zaczęłam nosić bawełniane rękawiczki. Na brzuchu też miałam uczucie jakby nie był mój. Mrowienie wzdłuż kręgosłupa do stóp też miałam, poczytaj sobie o objawie Lhermitte’a. Przy czym moje MRI wykazało zmiany demielinizacyjne w głowie i odcinku szyjnym, ale wynik punkcji nie wykazał antyciał. Po solu medrolu wcale nie było lepiej. Poszłam do znajomego fizjoterapeuty na zabiegi, głównie na szyję i to podziałało. Wtedy jeszcze nie myślałam nawet o tym, że to SM, choć lekarze tak mówili. Ale mimo wszystko zgłosiłam się do dr Maciejowskiego i do dziś jestem pod Jego opieką. Czy MRI miałaś z kontrastem? Na pewno nie ma na co czekać, musisz być pewna co Ci jest, bo może okazać się, że to tylko problem z kręgosłupem. Dr Maciejowski przyjmuje w Centrum terapii SM w Katowicach, a fizjoterapeuta w Rudzie Śl.
Zdrówka życzę i pozdrawiam
Rezonans głowy miałam z kontrastem, szyi bez kontrastu. O objawie Lhermitte’a czytałam w Internecie, tylko w większości pisze, że powinno być uczucie prądu wzdłuż kręgosłupa, a ja mam tylko w stopach i czasem w dłoniach. Lekarka jak zobaczyła RM szyi stwierdziła na 99% że to SM, po zobaczeniu RM głowy stwierdziła, że jednak nie.. Dziś też mam dziwne odczucia w obu policzkach, napiętej skóry, ale może to stres..
U fizjoterapeuty byłam, stwierdził, że to sprawa dla neurologa, nie dla niego. Wyszukałam w Internecie, że może to być CIS... Postaram się skontaktować z dr którego proponujesz. On potwierdził u Ciebie diagnozę? Sprawdziłam, że można w Katowicach zrobić badania w ciągu jednego dnia, tylko ciekawe jaka cena.... Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź
Pozdrawiam
Pozdrawiam

U fizjoterapeuty byłam, stwierdził, że to sprawa dla neurologa, nie dla niego. Wyszukałam w Internecie, że może to być CIS... Postaram się skontaktować z dr którego proponujesz. On potwierdził u Ciebie diagnozę? Sprawdziłam, że można w Katowicach zrobić badania w ciągu jednego dnia, tylko ciekawe jaka cena.... Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź
Pozdrawiam