02-10-2020, 16:20
(02-10-2020, 12:29)Mariola6969 napisał(a):(08-01-2020, 14:20)Miriam napisał(a): Tecfiderą od 2,5 roku i bardzo sobie chwalę. Brak nowych zmian, brak rzutów i w zasadzie brak skutków ubocznych.Hej ,ja nie mogłam brać Tecfidery ,miałam straszną biegunkę .Brałam interferon po którym okropnie się czułam ,teraz biorę pregrydy po których czuję się nie lepiej a do tego zaczeły mi się powiększać węzły chłonne w pachwinie ,najpierw z jednej strony z tej w którą się kułam ,a teraz już z obu stron..Zastanawiam się czy zapytać lekarza o Ocrevus choć mam postać remisyjno-rzutową i nie wiem czy można wtedy przyjmować ten lek ,może ktoś z Was coś wie ? proszę o Wasze opinie .Dziękuję .
Ocrevus jest stosowany zarówno w postaci rzutowo-remisyjnej, jak i pierwotnie postępującej. Ale, tak jak napisała Yasmina, w Polsce jest w programie II linii. Musiałabyś porozmawiać z lekarzem czy w Twoim przypadku istnieją wskazania do włączenia takiego leczenia. Warunki włączenia do programu II linii znajdziesz w załącznikach w tym wątku: http://www.stwardnienierozsiane.info/for...p?tid=2639 (pełna nazwa programu to: "Leczenie stwardnienia rozsianego po niepowodzeniu terapii lekami pierwszego rzutu lub szybko rozwijającej się ciężkiej postaci stwardnienia rozsianego lub pierwotnie postępującej postaci stwardnienia rozsianego", w opisach nie występują nazwy handlowe leków, tylko substancje czynne. W przypadku Ocrevusa jest to okrelizumab)