12-11-2020, 10:20
(12-11-2020, 08:38)Aneta napisał(a):Hej,(11-11-2020, 17:12)JustynaS napisał(a): Igm świadczą o świeżym procesie chorobowym więc ten kleszcz musiałby Cię ugryźć bardzo niedawno. Na tyle niedawno że nie jest możliwe żebyś ponad pół roku temu miał objawy o których piszesz i były one związane z boreliozą (mialbyś wtedy wysoki wynik w Igg a nie igm). Ogólnie te badania nie śą doskonałą metodą diagnostyczną, przeciwciała sa dość niespecyficzne i podwyższone wyniki pojawiają się przy różnych procesach zapalnych, również związanymi z sm. Ogólnie lekarz zawsze ocenia wyniki tych testów w połączeniu z innymi badaniami i objawami pacjenta, myślę, że Twój też wziął to wszystko pod uwagę i możesz mu zaufać.Nie zgodzę się. Byłam ostatnio u najlepszego zakaźnika z wynikiem granicznym igM i negatywnym igg. Podwyższone igM wcale nie świadczy o świeżym zakażeniu, może być pozytywne przy przewlekłej, starej boreliozie. Nigdy nie spotkałam się ze stwierdzeniem ł, ze przeciwciała przeciwko boreliozie występują przy innych procesach zapalnych.. jeżeli by tak było to wcale nie prowadziłoby się diagnostyki różnicowej między borelioza a SM. Uważam ze konieczna jest konsultacja z lekarzem ilads i dopiero wtedy wyciągnąć takie wnioski
podczas diagnostyki córki (wyszła borelioza i jersinioza) różnego rodzaju specjaliści jednogłośnie twierdzili, że igM to tzw. świeże zakażenie, zaś podwyższone Igg świadczy, że kontakt z danym patogenem był w przeszłości.
Tyle słyszałem.