Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co, kiedy zmiany nie ulegają wzmocnieniu?
(14-10-2020, 23:29)karoleyna napisał(a): Szanowni współtowarzysze w niedoli  Duży uśmiech
Nurtuje mnie jedna rzecz, więc może tutaj ktoś udzieli mi rzetelnej odpowiedzi. 
Mam jedną zmianę w mózgu i dwie w rdzeniu. Żadna z nich nie ulega wzmocnieniu. Gdzieś czytałam, że jest to oznaką, że proces demielinizacji nie jest aktywny. Wykonałam ostatnio rezonans podczas domniemanego rzutu (drętwa potylica, kark, bark, ucho oraz dłoń - wszystko z lewej strony, ogniska zlokalizowane właśnie po tej stronie). Zmiany nie uległy wzmocnieniu. Ponadto nie pojawiają się żadne nowe - od pierwszego rezonansu to już trzeci i wciąż ogniska w tym samym miejscu. 
Stąd też moje pytanie - czy zmiany podczas rzutu powinny ulec wzmocnieniu po podaniu kontrastu, czy nie? Proszę mi wytłumaczyć najbardziej "łopatologicznie" jak się da w ogóle o co chodzi z tą ich aktywnością. 
Pozdrawiam  Oczko

też tak ostatnio miałam! 2 rzut, zdecydowanie bardziej odczuwalny niż pierwszy. I przy dwóch przebytych rzutach nie wzmocniły mi się zmiany na rezonansie, nie pojawiły się też nowe. Ciągle słyszę, że obraz jest ZBLIŻONY, NIEZMIENIONY lub TAKI SAM jak w poprzednim badaniu. Czyli teoretycznie nic sie nie zmienia
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Co, kiedy zmiany nie ulegają wzmocnieniu? - przez poziomka - 10-01-2021, 12:21

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości