25-01-2021, 20:51
(25-01-2021, 15:11)ankl napisał(a): Cześć wszystkim
Wiem, że jest już sporo informacji na temat leków pierwszej linii, jednak jako osoba, która niedawno dołączyła do Waszego grona i ma przed sobą właśnie wybór pierwszego leku, chciałam dowiedzieć się nieco więcej. Dostałam do wyboru 4 leki do iniekcji: Rebif i Betaferon lub Copaxone i Remurel. I mam kłopot z wyborem.
Jestem całkowicie nowa w temacie SM i dlatego będę wdzięczna za każdą opinię na ich temat. Czy mieliście jakieś skutki uboczne? jak sobie radziliście z miejscami po wkłuciu? Jakie było samopoczucie po nich? itp. Wszystkie informacje mile widziane
Pozdrawiam
Ania
Rebif i Betaferon to leki z grupy interferonów. Różnice między jednym a drugim są minimalne. Do ich najbardziej uciążliwych skutków ubocznych należą objawy grypopodobne po zastrzyku (podniesiona temperatura, dreszcze, ból mięśni czy głowy). U różnych osób te objawy mają różne nasilenie. Najczęściej najbardziej nasilone są w pierwszym okresie leczenia (pierwsze tygodnie/miesiące), później stają się mniej dokuczliwe. Można dość łatwo uporać się z nimi zażywając przed zastrzykiem leki przeciwzapalne (ibuprofen itp). U niektórych pacjentów leki może zwiększać ryzyko depresji.
Copaxone ma nieco inny mechanizm działania przy podobnej skuteczności. Zdecydowaną przewagą nad interferonami jest brak objawów grypopodobnych. W przypadku tego leku w zasadzie nie pojawiają się uciążliwe skutków ubocznych (dość często występuje np. ból czy pieczenie w miejscu wstrzyknięcia, lekki obrzęk- ale nie jest to szczególnie dokuczliwe). W przypadku kobiet planujących macierzyństwo - ogromną zaletą tego leku jest możliwość stosowania w ciąży.
Remurel to odpowiednik generyczny Copaxone. Przy czym cześć pacjentów sygnalizuje, że gorzej reaguje na ten lek niż na Copaxone, m.in że ma bardziej nasilone skutki uboczne (na ile to są subiektywne odczucia- trudno mi powiedzieć).