01-03-2021, 16:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2021, 16:13 przez patrycjasm.)
(01-03-2021, 13:31)Kangur1900 napisał(a): A czy ktoś spotkał się w czymś takim jak bóle stawów? Kolanowy przy dźwiganiu się z kolan oby dwa taki sam ból ,tył pleców okolice lędźwi np. przy staniu i pomywaniu naczyń odczuwam jakiś bol,mięśnie mnie nie bolą typowo stawy a te plecy to kilka dobrych lat wcześniej raz boli raz nie, z tym że te kolana dość często i to tylko przy wstawaniu np. gdy pracuje na kolanach , czasami są dni i że barki bolą? Czy gdzieś te objawy pojawiają się u Państwa na początku? Czy to nie objaw SM? Wiem że jestem podatny na zapalenie stawów przy zapaleniu jelita i jako efekt uboczny moich leków gdzieś też to się przewija
(27-02-2021, 17:07)Alina napisał(a): Zdecydowanie tężyczka utajona. Możesz zrobić to mri piersiowego ale w mri szyjnego już widać połowę piersiowego zapewne (przynajmniej u mnie tak było). Niema zmian, niema sm to nie choroba widmo. Zrób test tężyczki bo fascykulacje, mrowienia itp to zalatuje tż.. Jak wyjdzie Ci dodatnia a ja mysle ze to będą +++ to napisz do mnie podam Ci badania na tż. Aha w utajonej wyniki z krwi są w normie zazwyczaj. Tylko próba tezyczkowa ischemiczna wykaże to.
Tym bardziej że masz problemy z jelitami, nietolerancję itp wyplukuja mg, ca itp.
Odcinek lędźwiowy to tylko do2 kręgu jest rdzenpodczas badania piersiowego robią też ten zakres. Tam to chyba szok aby była zmiana demielizacyjna.
Gdzieś czytałam że w piersiowym CIS występuje chyba tylko u 5% chorych? Ale niech ktoś bardziej oczytany potwierdzi lub zaneguje.
Zapraszam na grupę fascykulacje.cba i siostra tezyczka jesteśmy jak ty Kangur
Dziękuję za twoją wiadomość,test na tężyczkę wykonam w ciągu 1/2tygodni ,również skorzystam z wiedzy zebranej na grupach
ból to raczej nie jest częsty objaw stwardnienia rozsianego. o ile występuje w ogole. może boleć głowa ale stawy wątpię
(27-02-2021, 13:13)skrzat100 napisał(a):witaj(27-02-2021, 13:07)Kangur1900 napisał(a): No dobrze ale jeśli odczuwam problem w stopach to czy zmiany nie były by wtedy niżej? Gdzieś koło lędźwi skoro zaatakowało nogi czy nie ma to wpływu? Miał ktoś może drętwienie nóg i zmiany w odcinki szyjnym lub mózgu?Mam 20 zmian w mózgu oraz 5 zmian w odc. szyjnym, za to nie mam zmian w odc piersiowym i lędzwiowy. Nogi mrowiły mnie non stop przez 2 lata. Także serio jakbyś miał SM to wyszłoby to w MRI, które zrobiłeś.
zmiany w różnych miejscach sa usytuowane. nie skupiaj się tak bardzo na drobnych objawach, które same przeminą

podczas badania piersiowego robią też ten zakres. Tam to chyba szok aby była zmiana demielizacyjna.