04-03-2021, 18:46
(01-03-2021, 15:30)patrycjasm napisał(a):Witam, spastyczność to inaczej wzmożone napięcie mięśniowe. Powoduje to ograniczenie ruchu przy jednoczesnym uczuciu bolesności mięśni . Te objawy świetnie niweluje komora hiperbaryczna. Ja z tego korzystam i jestem bardzo zadowolona. Trochę to kosztowne, ale warto. Przede wszystkim ustępuje ból, zmniejsza się spastyczność, leczą się stany zapalne. Niestety jest to tylko terapia wspomagająca w leczeniu, dla polepszenia komfortu życia, nie tylko fizycznego ale i psychicznego. Choroby nie wyleczy, ale zadziała objawowo. Pozdrawiam(12-05-2018, 20:02)Beciaa05 napisał(a): Hej Kochanicześćmam takie pytanie odnosnie spastyki. Czasem mam uczucie sztywnych nóg, bolą mnie mięśnie ale nie mam ograniczonych ruchów. Gdzieś wyczytałam, że spastycznosc mięśni to jeden z objawów SM. Z tym że wyczytałam że spastyka to wtedy gdy nie można żadnego ruchu wykonać np zgiac nogi. Nie wiem czy u mnie to spastyka czy po prostu nogi się tak zachowują po wysiłku. Ktoś z Was odczuwa/odczuwal takie coś, jak objawialo się to u Was? Miłego wieczoru
jakiś tam wpływ choroby jest aczkolwiek u ciebie myślę, że jest to wynik wysiłku fizycznegospastyka oznacza mniej wiecej tyle że nie możesz ruszać nogami w sposób naturalny od razu zauważyłabyś, że to od sm

mam takie pytanie odnosnie spastyki. Czasem mam uczucie sztywnych nóg, bolą mnie mięśnie ale nie mam ograniczonych ruchów. Gdzieś wyczytałam, że spastycznosc mięśni to jeden z objawów SM. Z tym że wyczytałam że spastyka to wtedy gdy nie można żadnego ruchu wykonać np zgiac nogi. Nie wiem czy u mnie to spastyka czy po prostu nogi się tak zachowują po wysiłku. Ktoś z Was odczuwa/odczuwal takie coś, jak objawialo się to u Was? Miłego wieczoru