Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki
Witam,

2 tygodnie temu i ja mialam zaszczyt uslyszec diagnoze stwardnienia rozsianego. Mam nietypowa (rzadsza) odmiane, bo jedynie 4 zmiany w kregu rdzeniowym (w mozgu nic). Od poniedzialku zaczynam terapie copaxone 3 razy tygodniowo 40 ml. 

Zastrzyki bede wykonywala sama urzadzeniem CSYNC.

Nigdy wczesniej nie mialam do czynienia z ta choroba i troche obawiam sie wkluc. 

Mam kilka pytan (moga wydac sie banalne i glupie, ale bardzo dziekuje za wyjasnienie).

1. W instrukcji jest napisane, aby wklucia byly rotacyjne (nie w to samo miejsce). Zamierzam na chwile obecna robic wklucia na udach i przypuszczajac, ze nie bede miala zadnych odczynow po pierwszym wkluciu drugie wklucie moge wykonac w to samo udo ale np. 5 cm dalej ? Po wkluciu wazne jest by w miejsce wklucia przylozyc cos zimnego ?

2. Podrozowanie - ampulki musza byc przechowywane w lodowce i wyciagniete ok. 1 h przed wstrzyknieciem. Z tego co czytalam podrozujac gdzies moga one byc przechowywane w temperaturze nie przekraczajacej 30 stopni po czym schowane ponownie do lodowki ? 

Dziekuje bardzo za pomoc.

Pozdrawiam.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - przez Tosiia - 18-03-2021, 23:54

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości